logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kilencezer milliárd forintnyi uniós forrás érkezhet Magyarországra az EU-megállapodás után

| Szerző: hirado.hu
Huszonkét milliárd eurónyi, vagyis 9000 milliárd forintnyi Magyarországnak járó uniós forrás érkezhet azután, hogy az Európai Bizottság csütörtökön jóváhagyta a magyar terveket, és elfogadta a Magyarországgal kötött partnerségi megállapodást is. A magyar kormány ezzel elérte a céljait az unióval folytatott tárgyalásokon.

A közösségi oldalra feltöltött videóüzenetben jelentette be Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter, hogy az Európai Bizottság elfogadta a Magyarországgal kötött Partnerségi Megállapodást – számolt be az M1 Híradó. Navracsics Tibor óriási eredménynek nevezte a megegyezést és nemcsak a segítőinek, hanem azoknak is megköszönte, akik bírálták Magyarországot, mert ahogy a miniszter fogalmazott: ösztönöztek minket a jobb teljesítményre.

Hangsúlyozta:

„Mindez lehetővé teszi, hogy körülbelül 130 milliárd forintnyi előleg érkezzen, meg tudjuk kezdeni a pályázatok kiírását, és el tudjuk indítani azokat a fejlesztéseket, amelyeket az európai uniós forrásokkal támogatni tudunk”.

A magyar kormány hónapok óta tárgyalt Brüsszellel annak érdekében, hogy az unió ne tartsa vissza a haznánknak járó forrásokat. Az egyeztetés két szálon zajlott: a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő 2300 milliárd forintnyi támogatásról és a 2027-ig tartó költségvetési ciklusból Magyarországnak járó fennmaradó, 9 ezer milliárd forintnyi összegről is meg kellett egyezni Brüsszellel, mivel a pénzek kifizetését az Európai Bizottság Magyarország esetében külön feltételekhez kötötte.

Kapcsolódó tartalom

Latorcai János, az országgyűlés alelnöke arra emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság kérésére egyes törvényeknek a kondicionalitási eljárás eredményes lezárás érdekében szükséges a módosítása.

A Híradó felidézte, hogy az Országgyűlés október eleje óta sorban fogadta el azokat a törvényeket és törvénymódosításokat, amelyekkel teljesítette a Brüsszelnek tett vállalásait. Az igazságügyi reformok mellett felállt például az Integritás Hatóság nevű korrupcióellenes szervezet.

Bár hazánk az eredetileg elvárt 17 vállalást határidőre teljesítette, az Európai Unió november végén egy újabb, az igazságügyi reformokhoz kapcsolódó 18. igényt is megfogalmazott. Így miközben a forrásokról a tervek szerint már december 6-án, az Európai Tanács pénzügyminiszterekből álló ülésén dönteni lehetett volna, a tárgyalásokat még december elején is folytatni kellett.

A járvány utáni gazdasági helyreállításhoz köthető magyar tervet végül december 12-én hagyták jóvá az uniós nagykövetek. Ezután a tagállamokból álló tanács is elfogadta azt a javaslatcsomagot, amelynek a globális minimumadó és az Ukrajnának nyújtott segély mellett a magyar uniós pénzek ügye is része volt.

Kapcsolódó tartalom

A megállapodással kapcsolatban Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója azt mondta: „Mi tartjuk magunkat ehhez a megállapodáshoz. Orbán Balázs emlékeztetett: Magyarország tartotta a szavát a megállapodások tekintetében és az összes kritériumnak megfelelt, ami több hónapos megfeszített munka eredménye.”

„Nekünk az az álláspontunk, hogy Brüsszelnek nem nyomást kell gyakorolnia, hanem nyitottnak kell lennie a más tagállamok felvetéseire is”

– tette hozzá a miniszterelnök politikai igazgatója.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Bizottság most a helyreállítási terv után a kohéziós forrásokhoz kapcsolódó partnerségi megállapodást is elfogadta, Magyarország így a tervek szerint még idén minden olyan megállapodást aláír az Európai Bizottsággal, amely lehetővé teszi az uniós forrásokhoz való hozzáférést.

A megállapodás részeként az átláthatóság és a korrupció megelőzésének megerősítése mellett, területfejlesztési, éghajlatvédelmi és digitális átállást segítő beruházásokat finanszíroznak.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) az uniós tagállamok és a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) tagállami vezetőinek csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2022. december 14-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ajánljuk még