logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Háromra emelkedett a párizsi lövöldözés halálos áldozatainak száma

Háromra emelkedett a párizsi lövöldözés halálos áldozatainak száma. A lövöldözés a francia főváros 10. kerületének kurdok lakta városrészében történt. Sajtóhírek szerint a támadó egy hatvan év feletti férfi volt, aki hét vagy nyolc lövést adott le. A rendőrség az elkövetőt lefegyverezte, és őrizetbe vette. A férfit egy évvel ezelőtt már letartóztatták, amiért karddal támadt emberekre egy párizsi migránstáborban – számoltak be róla az M1 Híradójában.

Az MTI tudósítása szerint Alexandra Cordebard kerületi polgármester közölte, hogy három sebesült közül két embert válságos állapotban szállítottak kórházba. A helyszínen nyilatkozva hozzátette, hogy egyelőre nem tudni a lövöldözés pontos okát.

Laure Beccuau párizsi államügyész a BFM TV francia televíziónak beszámolt róla, hogy a gyanúsítottal már korábban is volt dolguk, a férfi ugyanis egy évvel ezelőtt egy szablyával támadt rá sátrakban élő bevándorlókra Párizsban. Hozzátette, hogy a nyomozók kapcsolatba léptek a terrorelhárításért felelős ügyészséggel, egyelőre azonban nem találtak terrorcselekményre utaló jeleket.

A gyanúsított ellen szándékos emberölés, gyilkossági kísérlet és erőszak miatt indult nyomozás, de nem zárták ki azt sem, hogy a férfi etnikumok elleni gyűlöletből cselekedett.
A rendőrség lezárta az érintett területet, és arra kérte az embereket, hogy lehetőleg kerüljék el az egyébként boltokkal teli utcát.
A franciaországi kurdok kegyetlen támadás célpontjai voltak Párizs szívében” – írta Twitteren Emmanuel Macron francia elnök. Hozzátette, együttérez az áldozatokkal, szeretteikkel és azokkal, akik az életben maradásért küzdenek, emellett elismerését fejezte ki a rendvédelmi szervek bátorságáért és higgadtságáért.
Anne Hidalgo, Párizs polgármestere Twitter-bejegyzésében leszögezte: a kurdok elleni szélsőjobboldali támadás az összes párizsi lakos elleni merényletnek számít. „A kurdoknak, bárhol éljenek is, békében és biztonságban kell élniük” – írta, hozzátéve: „ezekben a sötét órákban Párizs minden eddiginél jobban mellettük áll”.
Gérald Darmanin francia belügyminiszter még péntek délután a lövöldözés helyszínére ment, ahol a sajtónak nyilatkozva együttérzését fejezte ki a történtekkel kapcsolatban. Közölte továbbá, hogy a támadó célpontjai „nyilvánvalóan külföldiek” voltak, az azonban még nem világos, hogy a férfi bármilyen szélsőséges politikai szervezettel kapcsolatban állt volna.
A sötétség beálltával zavargások törtek ki, a feldühödött tömeg a lövöldözés helyszínétől nem messze gyülekezett. Megdobálták a rendőröket, szemetes edényeket és éttermi asztalokat forgattak fel, autókat rongáltak meg. A rohamrendőrség könnygázzal oszlatta fel a tömeget.

Franciaország 2015-ben és 2016-ban több halálos terrortámadásnak volt áldozata, melyek hátterében szélsőséges iszlamisták álltak.

Emellett 2013-ban három kurd aktivistát lőttek le, akik közül az egyik nő a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) délkelet-törökországi szakadár kurd szervezet alapítója volt. A gyilkossággal kapcsolatban egy török állampolgárt tartóztattak le, ám felmerült a gyanú, hogy a török titkosszolgálatnak is köze lehet az incidenshez.
Törökország régóta harcol a PKK ellen, melyet nem csak Ankara, de az EU és az Egyesült Államok is terrorista szervezetnek minősített.

Ajánljuk még