logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A japán kormány felülvizsgálja az óceánpolitikával kapcsolatos irányelveit

Kisida Fumio japán miniszterelnök pénteken ígéretet tett arra, hogy május környékén felülvizsgálja Japán óceánpolitikai irányelveit a tengeri biztonság és a fenntartható tengeri környezetvédelmi rendszer terén.

A kormányfő azt követően beszélt erről, hogy a Japánt övező vizeken fokozódott a feszültség, mivel a kínai parti őrség hajói többször behatoltak a Tokió ellenőrzése alatt álló Szenkaku-szigetek felségvizeire a Kelet-kínai-tengeren. A szigetekre Peking is igényt formál.

Kisida óceánpolitikai tanácsadói már júliusban sürgették a kormányt, hogy az energiabiztonság szempontjából fordítson fokozott figyelmet a tengeri ásványokra és energiaforrásokra. A testület most az összegyűjtött javaslatait is átadta a kormányfőnek.

Kisida közölte, hogy fokozni akarja az ország elrettentő erejét a térségben, és azt is hangsúlyozta, hogy a karbonmentességre törekedve fejleszteni akarja a technológiát, az óceánból származó erőforrások, a tengeri szélenergia felhasználását.

A japán kormányfő és Hszi Csin-ping kínai elnök három év kihagyás után először novemberben az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) thaiföldi csúcstalálkozóján tárgyalt egymással, és a találkozón Kisida több geopolitikai konfliktust is szóba hozott, köztük például a Tajvani-szoros biztonságának és békéjének megteremtését.

Ajánljuk még