logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Örményország nem vesz részt az orosz–örmény–azerbajdzsáni tárgyaláson

Jereván nem vesz részt az orosz, az örmény és az azerbajdzsáni külügyminisztérium péntekre tervezett háromoldalú tárgyalásán, amelyen a karabahi békeszerződés előkészítését vitatnák meg – írta csütörtökön internetes oldalán a moszkvai külügyminisztériumra hivatkozva a Kommerszant című orosz lap .

Az örmény külügyminisztérium szóvivője közölte az Interfax orosz hírügynökséggel, hogy Örményország nem mondta le a találkozót, csupán az elhalasztását kérte a Lacini-folyosó lezárása következtében Hegyi-Karabahban kialakult humanitárius válság miatt.

Az orosz külügyminisztérium honlapján azután jelent meg erről közlemény, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tárgyalt azeri kollégájával, Ceyhun Bayramovval. A telefonbeszélgetés során a felek egyebek mellett megvitatták az orosz békefenntartók munkáját és a Lacini-folyosó lezárásának körülményeit.

Közleményében az orosz külügyminisztérium sajnálkozását fejezte ki az örmény döntés miatt.

Az örmény kormány csütörtöki ülésén Nikol Pasinján kormányfő az Örményországot a korábban Azerbajdzsánhoz tartozó, de magát három évtizede függetlennek nyilvánító Hegyi-Karabahhal összekötő Lacini-folyosóról szólva – amely az egyetlen összeköttetés az anyaország és az örmény többségű területi beékelődés között – megjegyezte, hogy a folyosó azerbajdzsáni blokádja miatt a területen már élelmiszerhiány lépett fel.

„Hegyi-Karabahban a humanitárius helyzet továbbra is rendkívül feszült a Lacini-folyosó törvénytelen azerbajdzsáni lezárása miatt. Családok százait választja el egymástól a blokád. Hiány van alapvető árucikkekből, köztük élelmiszerből” – hangsúlyozta az örmény kormányfő.

Pasinján kiemelte, hogy az orosz békefenntartók jelenlétének fő értelme a Lacini-folyosó kézben tartása, és a törvénytelen lépések megakadályozása lenne.

A folyosó lezárásának híre – a helyszínen környezetvédőknek mondott azeriek tiltakoznak – december 3-án vált ismertté. Kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa közölte, hogy az útvonalat szabaddá kell tenni. A blokád feloldásáról folyó tárgyalásokba az orosz békefenntartók is bekapcsolódtak.

Ajánljuk még