logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lefűrészelték az ország karácsonyfájának a tetejét német klímaaktivisták

| Szerző: hirado.hu
Az Utolsó Generáció nevű nemzetközi környezetvédelmi csoport két női aktivistája kézifűrészszel levágta a Brandenburgi kapunál felállított ország karácsonyfájának a tetejét – számolt be a Berliner Zeitung. A meghökkentő eset szerda reggel történt Németország fővárosában.

A két fiatal nő maga tolta oda az emelőállványt a Berlin központjában, a Pariser Platzon álló karácsonyfa mellé, majd egy kézifűrész segítségével levágták a 16 méter magas nordmannfenyő mintegy kétméteres csúcsát.

Az emelőállványhoz drótozott transzparensen az „Ez csak a karácsonyfa teteje” szlogen állt

számolt be a Berliner Zeitung online kiadása szerdán.

„Németországban egyelőre csak a klímakatasztrófa csúcsát látjuk” – magyarázta a lapnak Lilli Gomez, a Letzte Generation (Utolsó Generáció) nevű klímavédő csoport aktivistája, aki büszkén tartotta kezében az ország karácsonyfájának lefűrészelt darabját.

„Miközben a németek ezen a héten a legjobb ajándékokat szerzik be a legnagyobb boltokból, mások azon törik a fejüket, vajon honnan szereznek majd ivóvizet, miután az aszály és az áradások tönkretették a termést. Németországban a klímakatasztrófa a küszöbön áll, és a szövetségi kormány nem tesz semmit a védelmünk érdekében” – tette hozzá Gomez.

A berlini rendőrség szóvivője az AFP hírügynökségnek arról számolt be, hogy három aktivistát őrizetbe vettek, anyagi kár okozása miatt eljárást indítottak ellenük.

A kiemelt képen: Rendőrök a berlini Brandenburgi kapunál, miután környezetvédelmi aktivisták levágták a karácsonyfa tetejét Németországban, 2022. december 21-én. (Fotó: EPA/Clemens Bilan)

Ajánljuk még