logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Izraeli professzor: A háború nem a teljes ukrán területi integritás helyreállításával fog véget érni

| Szerző: hirado.hu
Efraim Inbar szerint a Nyugat már elérte stratégiai célját Ukrajnában, orosz vereséget viszont nem fog tudni kicsikarni. A professzor szerint Moszkva valószínűleg folytatni fogja a „kimerítő háborút”, és az ukrán infrastruktúra rombolását. Ez már csak azért is valószínű, mert Putyin nem fogad el semmiféle kudarcot.

 

A Jeruzsálemi Stratégiai és Biztonsági Intézet elnöke a The Brussels Times nevű lapban közölt véleménycikket. Ebben kifejtette, illúziónak tekinthetők azok az ukrán várakozások, melyek jelenleg a Krím és a Donbasz régió visszaszerzését is lehetségesnek tartják, hiszen itt jelentős számú orosz nemzetiségű lakos él, ezért minden valószínűség szerint ezek a területek „nem fognak visszatérni ukrán fennhatóság alá”.

Azt is hozzátette, Oroszország lehetőségei messze meghaladják az ukránokét, még a „gazdasági nehézségek és a katonai problémák ellenére” is. Vagyis

Moszkva várhatóan folytatni fogja a „kimerítő háborút”, és az ukrán infrastruktúra rombolását. Ez már csak azért is valószínű, mert Putyin nem fogad el semmiféle vereséget.

Oroszország megalázása pedig nem is lehet a Nyugat célja, hiszen az meglehetősen kontraproduktív lépés volna. A nyugati stratégiai cél, vagyis Oroszország meggyengítése ráadásul már így is teljesült, a NATO keleti szárnya a háború után biztonságosabb lehet.

Véleménye szerint „a háború folytatása árt a Nyugatnak”, és eltereli a figyelmet a nagy riválisról, vagyis Kínáról. Eközben Peking „elégedetten figyeli a nyugati zűrzavart Kelet-Európában”, mivel az erősíti Moszkva tőle való függését, miközben a Nyugatot is gyengíti hosszú távon.

Az sem világos – véli Inbar –, hogy a Nyugat egyáltalán meddig tudja még ellátni az ukrán csapatokat, mivel köztudott, hogy a lőszerkészletek gyorsan fogynak, a jelenlegi gyártósorok pedig nem tudják azonnal feltölteni az Ukrajnának küldött hadianyagot.

Kapcsolódó tartalom

Az európai nézőpont véleménye szerint különbözik, vagy legalábbis különböznie kellene az amerikaitól, tudniillik a háború egyszerűen közelebb van hozzá földrajzilag.

Ha rosszabbra fordulna a helyzet, „a katonai eszkaláció európai területen lesz”. A felkészületlen európai hadseregeknek pedig majd valódi háborút kell vívniuk, és az országoknak a nukleáris szakadék átlépésétől is jobban kell félniük.

Mindez azt jelenti, hogy az európaiaknak mindent meg kell tenniük az ukrajnai háború befejezése érdekében

– hangsúlyozza a professzor.

Ugyanakkor Washingtonnak is mindent meg kellene tennie, hogy megoldást találjon a háború befejezésére. Ehhez nyomást kell gyakorolni Kijevre, hogy „elfogadja a politikai kompromisszumot”.

A kompromisszum Inbar szerint a következő lehet: Ukrajna lemond a NATO-tagságról, cserébe Oroszország elfogadja az EU-hoz való csatlakozását.

A Nyugat nemes és drága gesztusként adott némi mozgásteret Ukrajnának. Egy olyan óriási medve szomszédjának lenni, mint Oroszország, következményekkel jár. Ukrajna figyelmen kívül hagyta szorult helyzetét, és most súlyosan megfizet ezért a hibáért” – összegez az izraeli kutató.

Kiemelt kép: Ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró löveggel támadják az orosz állásokat a dél-ukrajnai Herszon térségében (Fotó: MTI/EPA/Sztaniszlav Kozliuk)

Ajánljuk még