logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hitelekkel való visszaélés miatt óriásbüntetést kapott egy vezető amerikai bank

Ügyfeleinek megkárosítása miatt 3,7 milliárd dollár (mintegy 14 500 milliárd forint) büntetést és kártérítést kell fizetnie az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb kereskedelmi bankjának, a Wells Fargónak.

A pénzintézet a megállapodás keretében egyezett bele abba, hogy elfogadja a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Iroda (Consumer Financial Protection Bureau) döntését, és visszafizet 2 milliárd dollárt az ügyfeleknek, valamint 1,7 milliárd dollár bírságot is megfizet.

A hatóság megállapítása szerint a pénzintézet az autó- és jelzáloghiteleket törvénytelen díjakkal, jutalékokkal és kamatokkal terhelte meg, amivel mintegy 16 millió ügyfelet károsított meg. A visszaélés több esetben autók jogszerűtlen visszavételére is kiterjedt.

A Wells Fargo történetében ez a legnagyobb büntetés, de nem az első eset, amikor a fogyasztóvédelmi törvény megsértése miatt meggyűlt a baja a pénzügyi felügyeleti szervekkel. 2018-ban 1 milliárd dollár büntetést kellett fizetnie, amiért több millió ügyfélszámlát nyitott törvénytelenül annak érdekében, hogy teljesíteni tudja az elvárt üzleti célt.

A bank elnök-vezérigazgatója, Charles Scharf a peren kívüli megegyezésről azt mondta, azért fogadták el a 3,7 milliárd dollár kifizetését, hogy ezzel is jelezzék, szeretnék maguk mögött hagyni, ami történt, és törekszenek működési gyakorlatuk átalakítására.

Az 1852-ben alapított San Franciscó-i székhelyű pénzintézet az Egyesült Államok negyedik legnagyobb bankja.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még