logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Biden–Zelenszkij találkozó: Új légvédelmi rendszereket hagyhat jóvá Ukrajnának az amerikai elnök

| Szerző: hirado.hu
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egynapos látogatásra Washingtonba érkezik szerdán, hogy a további katonai támogatásról tárgyaljon Joe Biden amerikai elnökkel. Zelenszkij a tervek szerint délután beszédet mond az amerikai képviselőház közös ülésén is – számolt be a CNN.

„Drámainak” és „meglepetésszerűnek” értékelte az amerikai CNN hírtelevízió azt a kormányzati bejelentést, amely szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán Washingtonba látogat.

A CNN beszámolója szerint Zelenszkij szerda délután az Ovális Irodába érkezik, ahol négyszemközti megbeszélést folytat Joe Biden amerikai elnökkel. Biden várhatóan újabb 1,8 milliárd dollárnyi „biztonsági támogatást” jelent majd be Ukrajnának, amelynek a jelenleg biztosított, amerikai fejleszésű HIMARS-rakétarendszereknél fejlettebb légvédelmi rendszer Ukrajnába telepítése is része lesz.

A megbeszélést követően Biden és Zelenszkij közös sajtótájékoztatót tart a Fehér Házban, majd az ukrán államfő beszédet mond a Kongresszus előtt a Capitol Hillen

– tájékoztatott Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője.

A CNN rámutatott, hogy ez Zelenszkij első külföldi látogatása mintegy 300 nappal az orosz megszállás és a háború kitörése után.

A hírportál szerint az amerikai és ukrán diplomaták által mindössze tíz nap alatt összehozott találkozó célja, hogy „demonstrálja az amerikaiak Ukrajna iránti állandó elkötelezettséget” akkor, amikor Biden támogató külpolitikáját számos támadás éri az USA-ban és külföldön egyaránt.

Kapcsolódó tartalom

„(Biden) a megbeszélések során közvetlenül Zelenszkij elnöknek – és rajta keresztül az ukrán népnek, az amerikai népnek és az egész világnak – azt az üzenetet fogja megerősíteni, hogy az Egyesült Államok Ukrajna mellett fog állni, amíg csak szükséges” – mondta egy magas rangú kormányzati tisztviselő a CNN-nek.

A kiemelt kép illusztráció. A képen: Joe Biden amerikai elnök (j) Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt fogadja a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában, 2021. szeptember 1-jén. (MTI/EPA/The New York Times pool/Doug Mills)

Ajánljuk még