logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó Péter: A földgáz ársapka bevezetése áremelkedéshez fog vezetni

Valószínűleg csak átmeneti enyhülést hozott az európai gázpiacon az ársapkáról szóló tegnapi brüsszeli döntés. Elemzők szerint egy ilyen intézkedésnek inkább árfelhajtó hatása van, ami hatással lehet az ipari termelésre, így ezen keresztül a boltban vásárolt termékek árára is. Magyarország mindvégig ellenezte a gázársapkát és nem is szavazta meg, mert a magyar kormány szerint az káros, veszélyes és teljesen felesleges – hangzott el az M1 Híradójában.

Esik a gáz piaci ára miután az Európai Unióban megállapodtak az ársapkáról. Néhány nappal ezelőtt az energiahordozó még 140 euró körül mozgott, mára a 100 eurót súrolja. Vagyis az éppen aktuális ár jóval alatta van a megawattóránkénti 180 eurós rögzített árnak.

Szakértők ugyanakkor azt mondják, ez a tendencia bármikor megfordulhat, mint ahogy ez többször is megtörtént az elmúlt egy év alatt. Főként akkor következett be változás, amikor egy újabb szankciót helyeztek kilátásba Brüsszelben. A magyar kormány szerint az újabb uniós intézkedés ellátási nehézségekhez, spekulációhoz és áremelkedéshez vezethet.

Teljesen szükségtelen ennek az intézkedésnek a bevezetése, főként úgy, hogy már a fűtési szezon kellős közepén vagyunk” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter hétfőn egyértelművé tette, hogy Magyarország nem támogatja a gázársapkát.

Jogos az aggály, hogy a földgáz ársapka bevezetése áremelkedéshez fog vezetni. Azért fog áremelkedéshez vezetni, mert a földgáz ársapkát most egy olyan szinten akarják meghúzni, amely magasabb a jelenlegi piaci áraknál. Mit mond mindez a kereskedőknek és az eladóknak? Világosan megmutatja, hogy hajlandóak vagyunk többet fizetni a gázért, mint a jelenlegi piaci ár” – mondta a miniszter.

A gázárplafon miatt Magyarországnak ki kell igazítania az Oroszországgal kötött megállapodását. De nem kell egyeztetnünk az Európai Bizottsággal a hosszútávú szerződés módosításáról.

Kapcsolódó tartalom

A Nézőpont Intézet elemzés igazgatója is azt hangsúlyozta, hogy az ársapka újabb drágulást hozhat a gáz világpiacán, ugyanúgy mint ahogy az olajszankciók okozhatnak a kőolaj piacán.

Ami azt jelenti, hogy az ipari termeléstől kezdve, akár az élelmiszer előállításig mindennek emelkedik az ára, pontosan azért, mert ezek az árak mennek fel. Mindenhez kell benzin, mindenhez kell gázolaj, mindenhez kell a gáz, ahhoz, hogy az üzemek, az ipar működőképes legyen. Ami hosszabb távon két kérdést vett fel: ki fogja megfizetni ennek az árát, vajon tudnak-e ugyanannyi embert alkalmazni ezek a vállalatok, amiknek a költségei megnövekedtek” – fogalmazott Boros Bánk Levente.

Ha a tagállamok hivatalosan, írásos úton jóváhagyják, akkor a gázársapka jövő év február 15-én lép életbe és elvileg egy évig marad érvényben.

Ajánljuk még