logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Légvédelmi rendszerekkel is támogatja Németország Szlovákiát

Német MANTIS légvédelmi rendszert telepítenek Szlovákiába – jelentette be Christine Lambrecht védelmi miniszter Pozsonyban tett látogatása során. A rendszer többek között egy olyan gyár védelmét is szolgálja majd, amelyben az ukrajnai használat során megrongálódott, Németországból szállított nehézfegyvereket javítják.

 

További légvédelmi rendszerekkel támogatja Németország Szlovákiát, ugyanis a német rövid hatótávolságú MANTIS légvédelmi rendszert az Ukrajnával közvetlenül határos Kelet-Szlovákiában fogják telepíteni – jelentette be Christine Lambrecht védelmi miniszter az országban tett látogatása során.

A miniszter részleteket egyelőre nem árult el, azonban kiemelte, a folyamatban lévő egyeztetések még csak a technikai kérdéseket érintik, amelyekről heteken belül, de legkésőbb néhány hónap alatt megegyezés születhet.

Működését tekintve a MANTIS-rendszer egy olyan légvédelmi ágyúval rendelkezik, amely a közeledő repülőgépek és helikopterek, valamint rakéták, tüzérségi lövedékek és drónok ellen is használható – számolt be a Tagesschau híroldala.

A kelet-szlovákiai pontra helyezett rendszer egy fegyverjavító központ védelmét is szolgálja majd, ahol a Németországból szállított, az ukrajnai hadműveletek során megsérült nehézfegyverek szervizelése folyik.

Kapcsolódó tartalom

Lambrecht átadta az első Leopard 2-es harckocsit

A védelmi miniszter látogatása során jelképesen átadta az első Leopard 2-es harci járművet is Szlovákia számára, melyből minden hónapban 1-2 darab érkezhet az országba.

A körcserének köszönhetően – mely során Ukrajna korábban 30 páncélozott gyalogsági harcjárművet (BVP-1) kapott Szlovákiától – Németország a tervek szerint összesen 15 Leopard 2-es tankot szállít le, melyek 2023 végéig érkeznek meg Szlovákiába.

Német katonák Szlovákiában

Christine Lambrecht Szlovákiában a német katonák meglátogatását is tervbe vette, akik két misszióban az ukrán-orosz háború kitörése óta az országban tartózkodnak.

Továbbá Patriot légvédelmi egységek is állomásoznak a területen, akik a szlovák légteret biztosítják, miután az ország Ukrajnának átadta saját, szovjet tervezésű légvédelmi rendszereit.

Ezenfelül a német hadsereg (Bundeswehr) katonái, más NATO-országok katonáival együtt többnemzetiségű „harccsoportot” alkotnak a NATO keleti szárnyának védelme érdekében – mutatott rá a Tagesschau.

Kapcsolódó tartalom

Problémák merültek fel a Puma harckocsikkal

A híroldal szerint a német miniszter látogatását a modern német Puma gyalogsági harcjármű körüli válsághelyzet erősen beárnyékolta, ugyanis a hétvégén derült ki, hogy

mind a 18 harckocsi lerobbant egy gyakorlat során.

Mindemellett Németországnak a NATO-val szemben is vannak kötelezettségei, mely során a tankoknak január 1-jétől a NATO gyorsreagálású erőinél kellene szolgálatba állniuk.

„A NATO, szövetségeseink száz százalékban számíthatnak a Németország által vállalt kötelezettségek teljesítésére” – mondta a védelmi miniszter Pozsonyban. Ez a gyorsreagálású erőre is vonatkozik. A NATO-misszióra szánt hibás Pumákat most a Marder típusú modellekkel kell felváltani.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: EPA/FRIEDEMANN VOGEL)

Ajánljuk még