logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elemző: Az Európai Parlament korrupciós botrányának szálai a legmagasabb szintekig is elérhetnek

Deák Dániel, a XXI. század intézet vezető elemzője szerint az elmúlt napok történései arra is magyarázatot adhatnak, hogy számos baloldali európai politikus miért lobbizik évek óta a migránsok beengedése mellett – hangzott el az M1 Híradójában.

 

Az M1 stábja még a múlt héten szeretett volna interjút készíteni a belga EP-képviselővel, Guy Verhofstadttal. A liberális képviselő azonban az uniós politikusok körében szokatlan módon teljesen elzárkózott az interjú elől. Arra lett volna kíváncsi a stáb hogy, Guy Verhofstadtnak mi a véleménye az Európai Parlamentben kirobbant korrupciós botrányról. A Magyarországot rendszeresen támadó politikus ezúttal azonban nem akart válaszolni.

Verhofstadt közeli kapcsolatban áll a korrupciós botrányba keveredett politikussal – ezzel a címmel közölt cikket hétfőn a Magyar Nemzet.

Egy, a twitteren máig elérhető fotó tanulsága szerint a belga politikus 2018-ban közösen vett részt egy konferencián Eva Kailival. A találkozót Marokkóban tartották. Az afrikai országgal kapcsolatban a napokban merült fel a gyanú, hogy uniós politikusokat vesztegethetett meg.

A brüsszeli korrupciós botrány azután robbant ki, hogy Eva Kaili szocialista alelnöknél, és más, hozzá közel álló személyeknél házkutatások sorozatát tartották, amiken összesen több mint másfél millió eurónyi készpénzt foglaltak le a rendőrök. Átszámítva ez 600 millió forintnál is többet jelent. A képviselő apja például egy bankjegyekkel teli bőrönddel próbált elmenekülni.

Eva Kailit hónapok óta figyelték, mert azt gyanították, kenőpénzt fogad el Katartól, cserébe azért, hogy az öböl-menti állam számára kedvező gazdasági és politikai döntéseket vigyen át az Európai Parlamenten. Azóta az is felmerült, hogy Marokkó is érintett lehet az ügyben, de az sincs kizárva, hogy újabb arab országok neve is felmerül majd.

Kapcsolódó tartalom

A hírek szerint a brüsszeli korrupcióban legalább hatvan uniós politikust lehet érintett, többségük szocialista vagy néppárti.

Letartóztatták például Pier Antonio Panzeri korábbi szocialista európai parlamenti képviselőt, Francesco Giorgit, Eva Kaili élettársát és a baloldalhoz kapcsolódó Nemzetközi Szakszervezeti Konföderáció főtitkárát, valamint a No Peace Without Justice civilszervezet igazgatóját is. Közben a főügyész egy másik EP képviselő, a görög Maria Spyraki mentelmi jogának a felfüggesztését is kérte.

Az Európai Parlament korrupciós botrányának szálai a legmagasabb szintekig is elérhetnek

– mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Kossuth Rádióban. Hozzátette: az elmúlt napok történései arra is magyarázatot adhatnak, hogy számos baloldali európai politikus miért lobbizik évek óta a migránsok beengedése mellett.

„A bevándorlási válság ugrik be rögtön az embernek, és tudja, hogy ez egy olyan téma volt 2015 környékén és azt követően, ami egyértelműen kötődik az észak-afrikai térséghez. Hogy hogy nem, az EP prominens politikusai, a balliberális oldal az erősen bevándorláspári oldalt képviselték, és nem nagyon láttuk azt 2015 környékén, hogy például Marokkóval szemben a határvédelmi lépések szigorodtak volna”– fogalmazott.

Kiemelte: az elmúlt napokban arra is fény derült, hogy a letartóztatásban lévő Eva Kaili tagja volt az egyik Soros Györgyhöz köthető lobbiszervezetnek, amivel Dobrev Klára vagy éppen az a Korányi Dávid is kapcsolatban állt, akinek a szervezete több mint hárommilliárd forintot utalt Amerikából a hazai baloldal kampányához.

Ajánljuk még