logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy jordániai csúcstalálkozón tárgyaltak Irán és az Európai Unió diplomáciai vezetői

Az Irakkal foglalkozó jordániai csúcstalálkozó keretében tárgyalt egymással Hoszein Amir-Abdollahián iráni külügyminiszter és Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden - közölte egy iráni diplomáciai forrás.

A megbeszélésen jelen volt Enrique Mora, az Európai Unió, illetve Ali Bagheri, Irán nukleáris főtárgyalója is.

Borrell a Twitteren azt írta: az iráni-uniós kapcsolatok romlása miatt volt szükség a találkozóra. Brüsszel és Teherán megállapodott abban, hogy fenntartják a kommunikációt, és a bécsi tárgyalások alapján igyekeznek helyreállítani az atomalkut.

Irán 2015-ben kötött nukleáris megállapodást az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállamával és Németországgal. A hivatalos nevén közös átfogó akcióterv (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) értelmében Irán vállalta atomprogramjának korlátozását, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta a Teherán ellen korábban bevezetett szankciók többségét. Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az egyezményből, és visszaállította az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket. Válaszul Irán is fokozatosan elállt bizonyos kötelezettségei teljesítésétől.

Az atomalku felélesztéséről tavaly áprilisban kezdődtek tárgyalások Bécsben, és idén augusztusban sikerült létrehozni egy kompromisszumos szövegtervezetet. A megbeszélések azóta megint holtponton vannak, és az Európai Unió múlt héten újabb szankciókat hozott Iránnal szemben a tüntetések elnyomása és az Oroszországnak nyújtott katonai támogatás miatt.

Borrell a Twitteren aláhúzta: Teheránnak mindkettőt azonnal abba kell hagynia.

Iránban szeptember közepe óta folyamatosak a tüntetések. Jogvédő szervezetek szerint a biztonsági erők azóta legalább 469 tiltakozóval végeztek.

Az iráni külügyminisztérium közleményében elítélte a tüntetőknek nyújtott nyugati támogatást, illetve az Iránt sújtó „illegális” szankciókat. Hoszein Amir-Abdollahián egyúttal jelezte: Irán szeretne pontot tenni a bécsi tárgyalások végére a korábbi megállapodástervezet alapján.

Az iráni külügyminiszter hozzátette: Teherán kész közvetlen kapcsolatba lépni Ukrajnával, hogy eloszlassa az ukrajnai háborúra vonatkozó iráni állásponttal kapcsolatos félreértéseket. Bár Irán elismerte, hogy harci drónokat adott el Moszkvának, azt állítja, ezeket még az ukrajnai háború kezdete előtt küldte Oroszországba.

Ajánljuk még