logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bandaháborút robbanthatott ki a Montpellier-i gázolás

Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

| Szerző: hirado.hu
Összecsapások törtek ki romák és észak-afrikaiak között, miután a múlt héten elgázoltak egy 14 éves marokkói fiút.

 

December 14-én szerdán, a Franciaország-Marokkó vb-elődöntő utáni zavargásokban egy agresszívan fellépő csoport megrohant egy személyautót és letépte róla a francia zászlót a dél-franciaországi Montpellier népszerű Mosson kerületében. A megijedt sofőr sietve elindult és elgázolt két személyt, akik közül az egyik, egy 14 éves, észak-afrikai származású fiú életét vesztette. A volán mögött ülő férfi ezután elmenekült, majd a baleset helyszíne közelében elhagyta járművét. A rendőrség gyorsan megtalálta az autót, sofőrjét azonban nem.

Miután az autó nem volt lopott, a sofőrt gyorsan azonosították. Kiderült, hogy a rendőrség által keresett személy a cigány közösségből származott. A feszültség emiatt nem sokkal később akkorára nőtt, hogy csütörtökről péntekre virradó éjszaka a rendőrségnek meg kellett erősítenie jelenlétét a Mosson körzetben,

„hogy megakadályozzák a romák és a Maghreb közösség közötti konfrontációt”

– írja a Le Figaro. A kivezényelt rendőröket aztán fiatalokból álló csoportok támadták meg, akik barikádokat emeltek és szemeteskonténereket gyújtottak fel. A biztonsági erők válaszul könnygázt lőttek ki.

Információik szerint ezután betörték és feldúlták a halálos balesetet szenvedett jármű utasának lakását. A dulakodásban egy férfi súlyosan megsérült. A környéken uralkodó feszültségről tanúskodik egy közösségi oldalra feltöltött videói is, amin látható, hogy egy feldühödött csoport az utcán rohanva kiabál. Többször elhangzik az „Allah akbar!” felkiáltás és egyéb, romákat becsmérlő rigmusok is.

Egyes hírek arról szóltak, hogy 250-300 Kalasnyikovokkal és vasrudakkal felfegyverkezett fiatal erőszakos cselekményeket követett el a környéken, bosszúból más cigány családok lakásait dúlták fel.

A város polgármestere, Michaël Delafosse, aki meglátogatta a gázolás áldozatának családját, kijelentette, hogy minél előbb bíróság elé kell állítani „ennek az aljas tettnek az elkövetőit”. A La Paillade mecset imámja eközben a nyugalom megőrzésére szólított fel, a cigányság képviselői pedig kérték fogadásukat a prefektúrán.

Egy, a nyomozáshoz közel álló forrás szerint pénteken a montpellier-i rendőrkapitányság előtti téren incidensre került sor marokkóiak és romák között, akiket azért idéztek be, hogy meghallgassák őket az iskolás fiú halálával kapcsolatban – számolt be a Métropolitain.

A két közösség képviselői végül leültek egymással tárgyalni, ennek eredménye nem ismert. A hét elejére azonban úgy tűnik, csillapodtak az indulatok és megszűntek az agresszív cselekmények.

Borítóképen: Ünneplő marokkói szurkoló , miután Marokkó 2-1-re győzött és továbbjutott a katari labdarúgó-világbajnokság F csoportjában játszott Kanada-Marokkó mérkőzésen a dohai at-Tumama Stadionban. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Ajánljuk még