logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Katargate: Marokkónak szivárogtatott a szocialista EP-politikus

| Szerző: hirado.hu
A „Katargate”-ről a nyugati sajtóban inkább csak fel-felbukkanó cikkek részben Katar tiltakozását, részben Marokkót, mint az ügy másik kulcsszereplőjét emelgetik. Felvetődik az EP egyik olasz, szocialista politikusának felelőssége is. Az Európai Parlament eddigi legsúlyosabb korrupciós botránya tovább mélyítheti a kontinens energiaellátási nehézségeit.  

 

Az Európai Parlament (EP) Katar elleni intézkedései, amelyek megtilthatják katari állampolgároknak, hogy az uniós parlament területére és annak intézményeibe beléphessenek katari állampolgárok, felingerelte az Öböl-menti államot.

Ezek a lépések

„negatív hatással” lesznek a gázban gazdag emírséggel való kapcsolatokra és a globális energiaellátásra

idézte a Le Figaro Doha vasárnap megfogalmazott figyelmeztetését.

A lap emlékeztet: alapjaiban rendítette meg az intézményt, hogy Brüsszelben vizsgálat indult a botrány kirobbanásáig a szocialista politikusként ismert Eva Kaili, görög európai parlamenti képviselő ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy Katar fizetett neki, hogy az EP-ben védje a most lezárult világbajnokságnak otthont adó ország érdekeit.

Katar: újabb frontot nyit Európa?

Csütörtökön Strasbourgban az EP-képviselők szinte egyhangúlag megszavazták azt a szöveget, amelyben „a katari érdekképviseletek megbízólevelének felfüggesztését” szorgalmazzák a vizsgálat idejére. Az erre vonatkozó döntés az Európai Parlament elnökén, Roberta Metsolán múlik.

„Az a döntés, hogy ilyen diszkriminatív korlátozást vetnek ki Katarra, korlátozva a párbeszédet és az együttműködést a bírósági eljárás befejezése előtt, negatív hatással lesz a regionális és globális biztonsági együttműködésre, valamint a globális energiahiányról és biztonságról folyó tárgyalásokra” – idézi a francia konzervatív lap egy katari diplomata vasárnapi nyilatkozatát.

Katar az Egyesült Államokkal és Ausztráliával együtt a világ egyik vezető cseppfolyósított földgáz (LNG) termelője.

Oroszország ukrajnai inváziója óta az orosz gáz alternatíváját kereső európai országok egyre inkább „udvarolnak neki.”

Bár a botrányt a vezető nyugati lapok meglepő hallgatásukkal – az ügy súlyához képest elenyésző a korrupciós botrányról szóló cikkek száma, a vezető, többnyire balliberális médiatermékek most a puszta tények közlésére szűkítik a történtek ismertetését – továbbra is fel-felbukkan az újabb hírek között Marokkó, mint az ügy másik kulcsszereplője is.

Kapcsolódó tartalom

Az észak-afrikai állammal kapcsolatban felmerül, hogy egy olasz EP-politikus, a szintén szocialista Antonia Panzeri neve is. Panzeri, aki jelenleg a Katargate miatt letartóztatottak között ül, bizalmas adatokat szivárogtatott ki Marokkónak.

Panzeri többek között a Nyugat-Szahara stratégiai kérdésével kapcsolatban tájékoztatta Rabatot. A Polisario Front által ellenőrzött, vitatott terület igen értékes a marokkói kormány számára,

az itt található foszfátok miatt.

Rabat nem volt hálátlan a szocialista politikus bizalmas közléseiért: mint arról topworld.com is beszámol, Panzeri „ajándékokat” kapott Marokkótól. Ezeket a „kis figyelmességeket” Marokkó lengyelországi nagykövete, Abderrahim Atmoun juttatta el az Európai Parlament szocialista politikusának – számolnak be olasz sajtóforrások.

Kapcsolódó tartalom

(Címlapfotó: A belga rendőrség által 2022. december 14-én közreadott kép a hatóságok által lefoglalt közel 1,5 millió euró készpénzről. Fotó: MTI/AP/Belga rendőrség)

 

Ajánljuk még