logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az ENSZ-főtitkár reméli, hogy 2023 végére véget érhet a háború

Az ENSZ-főtitkár erősen bízik abban, hogy 2023 végéig véget érhet a háború, bár nem derűlátó azzal kapcsolatban, hogy a közeljövőben megkezdődhetnek a hatékony béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között, és úgy véli, hogy folytatódni fog a katonai konfrontáció.

António Guterres az ENSZ New York-i székházában hétfőn tartott év végi sajtóértekezletén kijelentette, hogy a jövőben is töretlenül arra törekszik, hogy megszülessen Ukrajnában a béke a nemzetközi jog és az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásával. Ez utóbbi alapelve a szuverenitás és a területi épség tiszteletben tartása.

Guterres hangsúlyozta, hogy az ENSZ közvetítésével létrejött megállapodás hatékonyságára összpontosít. Ez utóbbi révén vált lehetővé az ukrán gabona és műtrágya fekete-tengeri exportja. Mint mondta, a jövőben is törekszik az orosz műtrágyaexport újraindítására és fel kívánja gyorsítani a hadifoglyok cseréjét.

Igyekszünk a jövőben is hasznosak lenni, helyt adni a párbeszédnek ezekben a kérdésekben a szenvedések enyhítése érdekében” – jelentette ki a főtitkár.

Iránnal kapcsolatban António Guterres teljességgel elfogadhatatlannak nevezte, hogy a hatóságok lecsaptak a kendőviselés szabályát megsértő fiatal kurd nő vizsgálati fogságban történt halála miatt tüntetőkre, és határozottan elítélte az emberi jogok tapasztalt tömeges megsértését.

A világszervezet főtitkára aggodalmát fejezte ki az Izrael és a palesztinok közötti viszály megoldását célzó kétállami megoldás sorsa, valamint amiatt, „amit a következő izraeli kormány e tekintetben léphet”. „Nagyon fontos, hogy a teljes nemzetközi közösség világosan fejtse ki Izrael kormányának, hogy a kétállami megoldásnak nincs alternatívája, és egyetlen egyoldalú lépés sem teheti kérdésessé a kétállami megoldást” – hangsúlyozta Guterres.

Az éghajlatváltozás kapcsán az ENSZ-főtitkár közölte, hogy klímaszolidaritási egyezmény aláírását szorgalmazza, amely megköveteli a nagy üvegházhatásúgáz-kibocsátóktól, hogy külön erőfeszítéseket tegyenek még ebben az évtizedben és támogassák a rászorulókat. Bejelentette, hogy 2023 szeptemberére új klímacsúcsot hív össze, amelyen a részvétel ára nem lealkudható: hiteles, komoly és új klímavédelmi lépések és természetes alapú megoldások, amelyek előbbre visznek és megfelelő választ adnak a sürgető klímaválságra.

Ajánljuk még