logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Washington szankciókat vetett ki Vlagyimir Potanyin orosz oligarchával szemben

Az Egyesült Államok csütörtökön szankciókat vetett ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik bizalmasával, illetve a hozzá köthető egyik vállalkozással és egy bankkal szemben is Oroszország ukrajnai háborújával összefüggésben.

Az amerikai külügy- és a pénzügyminisztérium együttes közlése szerint szankciós listára került családjával Vlagyimir Potanyin orosz oligarcha, aki így a többi között nem utazhat be az Egyesült Államok területére, illetve zárolják az ottani vagyonát. Egyebek között egy jachtját is lefoglalták.

„Egy további orosz nagybank szankciós listára helyezésével elmélyítjük Oroszország elszigeteltségét a globális piacokon” – közölte Brian Nelson, a pénzügyminisztérium terrorelhárításért és pénzügyi hírszerzésért felelős államtitkára.

A külügyminisztérium közlése szerint az Ukrajna elleni háborúban részes orosz kormányzók, valamint a Kreml által beiktatott ukrajnai orosz hatóságok ellen is újabb büntetőintézkedéseket vetettek ki. Szintén szankciókkal sújtották családtagjaikkal az orosz állami vasúttársaság igazgatótanácsának tagjait, több kormánytagot és a moszkvai terület kormányzóját is.

Potanyin azon üzletemberek egyike, aki felvásárolta az ukrajnai háború miatt Oroszországból kivonuló cégek vagyonát.

A nikkelkirálynak hívott befektető 36 százalékos részesedéssel bír az Interrosz befektetési cégén keresztül a világ legjelentősebb palládium- és finomítottnikkel-kitermelőjének számító Norilsk Nickel vállalatban.

A háború kezdete óta Potanyin részesedést szerzett a Roszbankban, amely most szintén szankciós listára került az Interrosszal együtt. A második legnagyobb orosz hitelintézet, a VTB orosz bank 17 leányvállalatát is szankciókkal sújtották.

„Ez egy átpolitizált döntés, amely nem fogja érdemben befolyásolni tevékenységünket. A VTB 2022 februárja óta van szankciók hatálya alatt. Tudjuk, hogyan kell alkalmazkodni” – közölte a pénzintézet. Hasonló közleményt tett közzé a Roszbank is.

Ajánljuk még