logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vb-zavargások: halálra gázoltak egy fiút Montpellier-ben

| Szerző: hirado.hu
Megrohant egy személyautót és letépte róla a francia zászlót a dél-franciaországi Montpellier-ben a várost háborús zónává változtató észak-afrikai zavargók egy csoportja kedd este, a Franciaország-Marokkó vb-elődöntő után. A menekülő sofőr elgázolt két személyt, akik közül az egyik, egy 14 éves fiú életét vesztette.

A rendőrség megtalálta a fiút elgázoló autót, most nagy erőkkel keresik annak sofőrjét. Gyorsan halad az ügyészség által irányított nyomozás – nyilatkozta a területileg illetékes Hérault-i prefektúra a francia BFMTV hírtelevíziónak.

Az életét mentette a sofőr?

A keddi esetről készült, nehézkesen hozzáférhető videófelvétel – épp úgy, mint a Le Figaro beszámolója – egyértelműen rögzíti, hogy a zavargók egy csoportja támadó szándékkal szaladt oda egy autóhoz, melynek ablaküvegéből kilógott a francia nemzeti zászló. (A jármű tulajdonosa ezzel valószínűleg Franciaország győzelmét kívánta ünnepelni – a szerk.) A „fiatalok” letépték a zászlót és fenyegetően körbevették a kocsit, amelynek sofőrje ezt követően megpróbálta elhagyni a helyszínt.

A csoport tagjai nem álltak félre az induló jármű útjából. A felvételen látható, hogy a kanyarodó autó elütötte a csoport két tagját, majd nagy sebességgel elhajtott.

Az egyik elütött személy azonnal talpra áll, a másik a földön marad. Mint arról a prefektúra Twitteren közzétett közleménye is beszámol, a 14 éves fiút kórházba szállították, ahol belehalt sérüléseibe.

A prefektúra hivatalos, a Twitteren is közzétett beszámolója,

 

melyet többek között a Le Figaro ismeretet, nem közli az elhunyt tizenéves fiú nevét.

Erős idegzetűek itt megtekinthetik a videofelvételt.

Ha a sofőr nem hajt el, miután a támadók letépték a zászlót, „egészen biztosan meglincselik ezek a hiénák” – kommentálja a történtekről beszámoló cikket a Valeurs Actuelles című konzervatív lap egyik olvasója.

A francia online orgánumok többsége az esetről készült videónak csak egy kockáját mutatja be.

Kapcsolódó tartalom

Őrjöngő „fiatalok” gyújtogattak két országban is

Az esetet megelőző órákban már valóságos háborús állapotok uralkodtak Franciaország és Belgium számos régiójában azt követően, hogy kedden a francia válogatott 2-0-ra legyőzte Marokkót a katari labdarúgó-világbajnokság szerdai elődöntőjében.

A most folyó vb idején már több alkalommal is megismétlődött, hogy –

akár nyert, akár veszített a Katarban játszó marokkói csapat – Belgiumban, később Franciaországban is észak-afrikai fiatalok özönlöttek az utcákra, és zavargásokat robbantottak ki, amit gyújtogatás és a lakosság zaklatása kísért.

A Dél-Franciaországban fekvő Montpellierben (az országrész számos városában nagy lélekszámban élnek észak-afrikaiak – a szerk.) december 10-én és kedden is rendkívüli állapotot idéztek elő a tömeges zavargásokat provokáló, gyújtogató észak-afrikaiak, akiket a francia sajtó rendszerint „fiataloknak” nevez.

„Szélsőjobbos” ellentüntetők?

A francia válogatott győzelme után szintén az utcára vonultak, az esetről igen hiányosan beszámoló sajtóhírek szerint, úgynevezett „szélsőjobboldali” csoportok is, akik közül 40 főt őrizetbe vettek a hatóságok a Champs Elysée közelében.

A francia nyelvű török aa.com portál szerint csuklyás alakok indítottak „büntető expedíciót” maghrebi fiatalok ellen. A foglalkozásszerűen a „szélsőjobboldalt” vizsgáló francia baloldali képviselő, Thomes Portes Twitter-bejegyzésében azt írta, „szélsőjobboldali csoportok megtervezett támadásokat hajtottak végre marokkói szurkolók ellen”. A parlamenti képviselő, a francia sajtó egésze által gyakorolt retorikával szemben, megnevezi, hogy „a fiatalok” mely területekről származnak.

Kapcsolódó tartalom

Rendőrökkel is dulakodtak

A fenti, tragikus kimenetelű eseten kívül számos incidens történt Franciaország nagyvárosaiban, így Párizsban, Lyonban és Nizzában is a meccs után. A fővárosban 101 zavargót tartóztattak le. Lyonban a Place Bellecour téren történt randalírozások után négy „fiatalt” vettek őrizetbe.

A zavargók a biztonsági erőket lövedékekkel és petárdákkal támadták meg, szemetesládákat gyújtottak. Nizzában kilenc rendbontót tartóztattak le, itt – a vb alatt nem először – dulakodásra került sor a randalírozók és a rendőrök között.

A rend meglehetősen gyorsan helyreállt, köszönhetően a különösen az alkalomra nagy létszámban kiküldött rendőrök hatékonyságának – fűzi hozzá a Valeurs Actuelles.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: Andrea Carrubba/Anadolu Agency/Getty Images)

Ajánljuk még