logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Perre számíthat a Facebook: a vád szerint engedélyezte az etiópiai konfliktust szító, gyűlöletkeltő bejegyzéseket

| Szerző: hirado.hu
A Facebookot is üzemeltető Meta vállalat ellen szerdán Kenyában keresetet nyújtottak be, melyben a céget azzal vádolják, hogy közösségi oldalán engedélyezte erőszakos és gyűlöletkeltő bejegyzések terjedését, melyek az etiópiai polgárháború fellángolását eredményezték.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint a keresetet két etióp kutató, valamint egy jogvédő szervezet, a Kenyai Katiba Intézet nyújtotta be. A kereset szerint a Facebook közösségi portál ajánlási rendszerei felerősítették az erőszakos etiópiai posztokat, köztük több olyan bejegyzést is, amelyek az egyik kutató apjának meggyilkolását megelőzően tűntek fel.

A Facebook nemcsak, hogy engedélyezi az ilyen tartalmak megjelenését a platformon, de még előnyben is részesíti őket, és pénzt is keres az ilyen bejegyzésekből. Miért engedik ezt meg nekik?

– fogalmazott Mercy Mutemi, az etióp kutatókat képviselő ügyvéd egy Nairobiban megtartott sajtótájékoztatón.

A benyújtott keresetben továbbá az is olvasható, hogy a

Meta algoritmusainak kialakításakor nem figyelt kellőképpen arra, hogy azok képesek legyenek a veszélyes bejegyzések azonosítására, valamint a nairobi központjukban helyi nyelveket beszélő csapatot sem alkalmaztak annak érdekében, hogy a megjelent bejegyzéseket moderálják.

A hírügynökség Erin McPike-ot, a Meta szóvivőjét idézte, aki szerint a gyűlöletbeszéd és az erőszakra való uszítás ellentétes a Facebook és az Instagram szabályaival.

Sokat fektetünk a csapatokba és a technológiába, hogy segítsünk megtalálni és eltávolítani ezeket a tartalmakat. Helyi ismeretekkel és szakértelemmel rendelkező munkatársakat foglalkoztatunk, és folyamatosan fejlesztjük képességeinket annak érdekében, hogy a jogsértő tartalmakat az Etiópiában beszélt legelterjedtebb nyelveken is észrevegyük” – mondta a Meta szóvivője.

A portál továbbá megjegyezte, A Meta független felügyeleti bizottsága már tavaly tett egy javaslatot, melyben azt szorgalmazta, hogy vizsgálják felül, hogyan használják a Facebookot és az Instagramot olyan tartalmak terjesztésére, melyek növelik az erőszak kockázatát Etiópiában.

Kapcsolódó tartalom

Számíthatnak-e kártérítésre az áldozatok?

A felperesek azt kérik a bíróságtól, hogy kötelezze a Metát olyan lépések megtételére, melyek által vissza tudják minősíteni az erőszakos tartalmakat, illetve növeljék a moderátorok számát Nairobiban, valamint a a Facebook által felbujtott erőszak áldozatainak hozzanak létre egy kétmilliárd dolláros kártérítési alapot.

Az egyik etióp kutató, Abrham Meareg édesapja a kereset szerint 2021 októberében tigray származása miatt gyűlölködő kommenteket, valamint halálos fenyegetéseket is kapott a Facebookon, és  a lakóhelye is nyilvánosságra került.

Abrham Meareg az esetet azonnal jelentette a közösségi portálon, azonban a vállalat csak később távolította el a gyalázkodó posztokat, és nem is moderálta azokat.

A kereset szerint Abrham apját 2021. november 3-án gyilkolták meg, fia közvetlenül a Metát okolja apja haláláért – mutatott rá a Reuters.

Kapcsolódó tartalom

Korábban érték már hasonló vádak a platformot

A jelenlegi ügy azokat a vádakat idézi, amelyekkel a Meta korábban már más országokban is szembesült, többek között Mianmarban, Srí Lankán, Indonéziában és Kambodzsában is, ahol szintén erőszakkal kapcsolatos tartalmak jelentek meg a platformon. A vállalat többek között elismerte, „túl lassan” cselekedett Mianmarban.

A 2020-ban a szövetségi kormány és az északon található Tigray régió lázadó erői között kirobbant etiópiai konfliktusban ezrek haltak meg és milliók kényszerültek lakóhelyüket elhagyni. A két fél novemberben megállapodott az ellenségeskedések tartós beszüntetéséről – tette hozzá a hírügynökség.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

Ajánljuk még