logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Pazar fénypompa a háború ellenére is

| Szerző: hirado.hu
Zágráb sorra hozza a nemzetközi elismeréseket téli csodavilágával, Európa kulturális fővárosában, Újvidéken jégerdő épül, míg Belgrádban idén az ingyenes programokra helyezik a hangsúlyt – írta a V4NA.

Két járvány sújtotta év után idén télen újra a maximális pompáját nyújtja a horvát főváros adventi vására. Zágrábba már november végén beköltözött az ünnepváró hangulat, mely január 7-éig uralja a szűkebb és tágabb központ több helyszínét is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zagreb Tourist Board (@zagrebtourist) által megosztott bejegyzés

A Jelasic téren óriási adventi koszorún gyújtják meg a gyertyákat, a Strossmayer téren food startupok mutatkoznak be, a Tomislav király tér pedig hatalmas korcsolyapályává alakul erre az időszakra.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zagreb Tourist Board (@zagrebtourist) által megosztott bejegyzés

De számos más helyszín is van, melyeken faházakban áruló kézművesek és árusok várják a látogatókat. Mindenhol kapni forralt bort, forró csokit, fűszeres, zsíros, igazi téli fogásokat. Emellett rengeteg koncertet, színházi előadást és kiállítást is szerveznek erre az időszakra.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zagreb Tourist Board (@zagrebtourist) által megosztott bejegyzés

A hotelek többsége pazar dekorációval és az alkalomhoz illő menüvel készül, emellett az élő zene sem marad el. Külön adventi csomagok is találhatók a kínálatban – a forralt borral és mézes pálinkával fűszerezett, ünnepi menüt is tartalmazó adventi kényeztetés két főre, egy éjszakára 200 euróért vehető igénybe az egyik elegáns zágrábi szállodában.

Mivel a többségében ortodox vallású Szerbia az ünnepeket a julián naptárhoz igazítja (így a karácsonyt január 7-én, az újévet egy héttel ezután üli), az adventi vásárok is később nyitnak, mint a katolikus országokban.

November vége helyett itt általában december közepén kapcsolják fel a főutak és terek ünnepi díszkivilágítását, és a vásárok is ilyenkor nyitnak.

A Belgrádi tél elnevezésű rendezvény december 15-e és január 15-e között várja az érdeklődőket a főváros több helyszínén is. A szervezésbe bekapcsolták mind a harmincegy kulturális intézményt, így minden korosztálynak igyekeznek kellemes időtöltést biztosítani.

A belgrádi szállodák többsége már megtelt az ünnepi időszakra – az egyik legnagyobb szállásfoglaló portál szerint a december végi, január eleji telítettség bőven 90 százalék feletti.

A megmaradt kapacitásokért éjszakánként, két főre 200-300 eurót is elkérnek.

Forrás: Ledenasuma.rs

Szerbia második legnagyobb városa, Újvidék idén Európa egyik kulturális fővárosa. A hónapok óta tartó programsorozat megkoronázása a karácsony és az újév közös ünneplése. A Zimzoland névre hallgató rendezvény a város főterén várja a látogatókat a legjobb helyi ízekkel: forralt borral, pálinkákkal, kézműves sörökkel, süteményekkel, különleges édességekkel és természetesen egyedi dísztárgyakkal, ünnepi csecsebecsékkel.


A Szent István téri adventi rendezvény 2019 és 2021 után 2022-ben is Európa legjobb karácsonyi vására lett

Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy hatalmas, minden rekordot megdöntő magyar sikerrel zárult az Európa legjobb karácsonyi vására online szavazás. A European Best Destination utazási portál versenyén 21 európai nagyváros – többek között Madrid, Bécs, Brüsszel, Salzburg és Prága – ünnepi rendezvényei előtt a budapesti Advent Bazilika bizonyult a legjobbnak, ráadásul minden idők legtöbb szavazatával.

Az Advent Bazilika karácsonyi vásár a Szent István-bazilika előtti Szent István téren (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Szent István téri adventi rendezvény így triplázott: 2019 és 2021 után 2022-ben is Európa legjobb karácsonyi vására lett, és a Karácsonyi vásárok állócsillaga címet is kiérdemelte.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép a 2017-es győztes zágrábi adventi vásárról készült. 

Kapcsolódó hírek

Turizmus: teltházas karácsonyra számítanak Budapesten
Idén is az egyik legfelkapottabb úti cél lehet európai viszonylatban Budapest karácsonykor, a vendégéjszakák száma pedig meghaladhatja a koronavírus-járvány előtti számokat is. A város karácsonyi vásárai, fürdői, ár-érték aránya és gasztronómiája egyaránt csábító a külföldiek számára. A B&B hotellánc első magyarországi szállodája éppen ezért közel 100 százalékos foglaltságra számít az ünnepkörben, ami köszönhető annak is, hogy áraikat az energiaválság ellenére sem emelték.
Belföld
Varázslatos adventi készülődés – sütikalendárium
A karácsonyi készülődés mindig varázslattal teli, főleg akkor, ha kisgyermek is van a háznál. Amikor együtt hangolódtok az ünnepekre a gyerekeknek felejthetetlen élmény, és a felnőtt életüket meghatározó eseménysorozat. Ahogy egyre hamarabb sötétedik, úgy szorul be az ember a csemetékkel a házba, lassan beköszönt a tél is, de aggodalomra semmi ok, mert itt van az adventi készülődés ideje. A gyerkőcök élvezik a legjobban ezt a varázslatos időszakot. Együtt lehet alkotni, sütögetni, beszélgetni. A lakást karácsonyi illatok lengik be. Szeretnék veletek néhány tippet megosztani, hogy nálatok is varázslatosabb legyen az adventi időszak egészen karácsonyig. <a href="https://ficsakblog.hu/adventi_suti_kalendarium.html"><span class="identity">Horváth-Boros Klára gasztroblogger </span>írása.</a>
Blog

Ajánljuk még