logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Meghosszabbították a rendkívüli állapotot Salvadorban

Salvadorban a parlament szerdán kilencedik alkalommal hosszabbította meg a Nayib Bukele elnök kérésére bevezetett rendkívüli állapotot, hogy a bűnbandák okozta erőszakhullámot megfékezhessék.

A 84 fős törvényhozásban 67 képviselő támogatta az indítványt. A parlament elnöke, Ernesto Castro azt mondta, a hosszabbítás „december 18-tól számított 30 napra szól”.

A rendkívüli állapot, amelyet az emberi jogi szervezetek bíráltak, lehetővé teszi azt, hogy valakit letartóztatási parancs nélkül őrizetbe vegyenek. A közép-amerikai országban a rendkívüli állapotot március végén vezették be, miután 87 gyilkosság történt, amelyeket a „maráknak”, a Salvadort és a szomszédos országokat terrorizáló bűnbandáknak tulajdonítottak.

A jóváhagyott rendelet szerint „a bűnszervezetek és tagjaik továbbra is fenyegetést jelentenek”.

Az ellenzéki Vamos párt képviselője, Claudia Ortiz azt mondta, hogy „sokkal többet jelent az erőszak áldozatainak igazságot szolgáltatni és megvédeni őket, mint a börtönök megtöltése”.

Rodolfo Delgado főügyész hétfőn közölte, hogy 60 218 feltételezett bandatagot tartóztattak le.

A szükségállapot kihirdetése előtt Salvador börtöneiben már 16 000 bandatagot tartottak fogva. Az elmúlt kilenc hónapban a rendőrség és a katonaság 1980 lőfegyvert, 2448 járművet, 14 230 mobiltelefont és 1,4 millió dollár (533 millió forint) készpénzt foglalt le az igazságügyi és biztonsági minisztérium adatai szerint.

Ajánljuk még