logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az Európai Parlament népirtásnak ismerte el a holodomort

Az Európai Parlament csütörtökön népirtásnak ismerte az Ukrajnában 1932-ben és 1933-ban előidézett éhínséget, a holodomort, amelyben több millió ukrán vesztette életét, és amelynek fő okozója a Joszif Sztálin vezette szovjet kormányzat tevékenysége volt.

A képviselők állásfoglalásukban arra kérik az uniós tagállamokat és a többi országot is, hogy hívják fel a figyelmet arra, hogy mi történt a holodomor során, hogy milyen bűnöket követett el a szovjet totalitárius rendszer.

Az állásfoglalás elítéli a jelenlegi orosz rezsimet, amiért manipulálja a történelmi tényeket, és felszólította Moszkvát, hogy minél előbb kérjen bocsánatot ezekért a bűnökért. Az EP szerint a totalitárius szovjet rendszer dicsőítése, Sztálin kultuszának újjáélesztése vezetett oda, hogy Oroszország ma a terrorizmus támogatója.

Az állásfoglalás a szovjet időkre utalva azzal vádolja a jelenlegi orosz rezsimet, hogy megsérti Ukrajna szuverenitását és területi integritását,

Ukrajna mint nemzetállam felszámolására törekszik, és elpusztítja a nép identitását és kultúráját.

Elítéli azt is, hogy a folyamatban lévő háború globális élelmiszerválságot okozott, mivel Oroszország „kifosztotta Ukrajna gabonaraktárait”, és továbbra is megnehezíti az ukrán gabonaexport biztosítását a világ legszegényebb országaiba.

Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: „mi, magyarok is megszenvedtük a sztálini diktatúra kegyetlenségeit, így átérezzük a tragikus esemény borzalmait. 1944 őszén a szovjet csapatok megszállták Kárpátalját, és mintegy harmincezer 18 és 50 év közötti magyar nemzetiségű férfit három napig tartó helyreállítási munkára toboroztak össze, a málenkij robotra, ám a kis munka helyett kényszermunka-táborokba internálták őket, ami egyértelmű etnikai tisztogatás is volt”.

A kárpátaljai képviselő hozzátette: „A málenkij robot és a holodomor áldozatai is a sztálini diktatórikus rendszer elszenvedői. Fontos, hogy európai szinten is elítéljük ezeket a cselekedeteket, és ne engedjük, hogy hasonló megismétlődhessen. Magyarország jószomszédként mindig kiállt Ukrajna mellett, elsők között ismerte el a holodomort népirtásnak, és itt, az Európai Parlamentben is támogatjuk ezt a kezdeményezést” – szögezte le.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke emlékeztetett:

az európai intézmények éveken keresztül nem voltak hajlandóak valós súlyának megfelelően kezelni a kommunizmus rémtetteit.

Nem szabad elfelejteni egy nép halálra éheztetését, ahogy a Gulágra elhurcolt, munkatáborokba halálba küldött magyarokat sem” – hívta fel a figyelmet. A képviselő szerint, a kommunista és a bolsevik diktatúrák áldozatainak, meghurcolt, halálra ítélt férfiaknak, nőknek és gyermekek százezreinek, széttépett családok tömkelegének mai napig nem szolgáltattak igazságot.

A történelmet jóvátenni, megváltoztatni nem lehet. De az áldozatokról kegyelettel emlékezni, az elhurcoltak méltó emlékét megőrizni kötelességünk. Ez segít hozzá ahhoz, hogy az élet és az igazságosság örökségét hagyjuk a következő generációkra” – hangsúlyozta a vita kapcsán a képviselő.

Ajánljuk még