logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több év börtönre ítélték Isztambul ellenzéki főpolgármesterét

Két év hét hónap börtönbüntetésre, valamint a politikai élettől való eltiltásra ítélte szerdán egy török bíróság Isztambul ellenzéki főpolgármesterét, Ekrem Imamoglut, aki a törvényszék szerint megsértette a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) tagjait – jelentette szerdán a Halk TV török ellenzéki hírtelevízió.

Az ítélet nem jogerős, Imamoglu várhatóan megfellebbezi. Imamoglu, a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) politikusa az ítéletre reagálva főpolgármesteri irodájában azt mondta, hogy „nem veheti el csak úgy egy maroknyi ember a nép adta felhatalmazást. Allah segítségével fokozzuk harcunkat” – tette hozzá.

A hír hallatán Kemal Kilicdaroglu CHP-elnök megszakította berlini útját, és visszatért Törökországba. Imamoglu még az ítélethirdetés előtt a Twitteren arra szólította fel támogatóit, hogy menjenek a városháza elé.

Ezrek gyűltek össze a felhívására.

Bülent Turan, a kormányon lévő iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) frakcióvezető-helyettese újságíróknak azt mondta, hogy a döntés nem végleges. „Akár a legfelsőbb bíróságig el fogunk menni” – jelezte.

Isztambul főpolgármestert azért vonták felelősségre, mert 2019 novemberében „bolondnak” nevezte azokat, „akik érvénytelenítették” a 2019. márciusi helyhatósági választások isztambuli eredményét, amely bár szűken, de Imamoglu győzelmét hozta.

Imamoglu szerint azért használta a „bolond” kifejezést, mert Süleyman Soylu török belügyminiszter előzőleg szintén így illette őt,

szavai pedig az eredmény érvénytelenítését szorgalmazó kormánypárt egyes politikusaira, és nem az YSK tagjaira vonatkoztak.

A 2019-es helyhatósági választás isztambuli fordulóját szabálytalanságokra hivatkozva az év júniusában megismételték. A második fordulóban Imamoglu már fölényes győzelmet aratott. A metropoliszt korábban másfél évtizeden keresztül a Recep Tayyip Erdogan török elnök vezette AKP irányította. Törökországban 2023 második negyedévében mind köztársaságielnök-, mind parlamenti választást tartanak.

Ajánljuk még