logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Korrupció Brüsszelben: eurókötegekkel teli táskát találtak a letartóztatott szocialista politikusnál

Újabb házkutatásokat tartottak az Európai Parlamentet (EP) érintő korrupciós ügyben. A botrány legmagasabb rangú érintettje az EP egyik alelnöke, a szocilaista Eva Kaili, aki – három, szintén baloldali társával együtt – már napok óta vizsgálati fogságban van. A gyanú szerint több százezer euró kenőpénzt fogadtak el Katartól, hogy számukra kedvező gazdasági és politikai döntéseket erőszakoljanak át az Európai Parlamenten. Az EP kedden visszavonta Eva Kaili alelnöki megbízatását – számoltak be róla az M1 Híradóban.

 

Az Európai Parlament kedden szavazott arról, hogy megszüntesse a korrupciós vádakkal vizsgálati fogságba helyezett szocialista alelnökének megbízatását.

A képviselők túlnyomó többsége támogatta a javaslatot; mindössze egy ellenszavazat érkezett.

Eva Kailit még pénteken tartóztatták le a belga hatóságok, miután otthonában értékes ajándékokat és egy készpénzzel teli táskát találtak. Hónapok óta figyelték, mert azt gyanították, kenőpénzt fogad el Katartól, cserébe azért, hogy az öböl menti állam számára kedvező gazdasági és politikai döntéseket próbáljon áterőszakolni az Európai Parlamenten.

Kaili ugyan minden vádat tagad és ártatlannak vallja magát, ám sajtóhírek szerint nemcsak nála, hanem több rokonánál is gyanúsan sok készpénzt találtak a rendőrök: összesen több mint másfél millió eurót.

Kaili mellett három olasz állampolgárt is letartóztattak. Bűnszervezetben és pénzmosásban való részvétellel gyanúsítják mindannyiukat.

Kapcsolódó tartalom

„Úgy vélem, jelentős a kár, jelenleg felmérni sem tudjuk, hogy ennek a néhány embernek a tettei mennyit ártottak a parlamentnek. Csak úgy szerezhetjük vissza a bizalmat, ha kétséget sem hagyunk afelől, hogy a képviselőház minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja a belga hatóságok nyomozását” – mondta egy német néppárti EP-képviselő, Rainer Wieland a szavazás után.

Míg a képviselők Strasbourgban gyülekeztek az uniós csúcsot előkészítő, kétnapos ülésre, a belga hatóságok a parlament brüsszeli központjában tartottak házkutatást. Tíz parlamenti alkalmazott irodáját kutatták át, de az elmúlt napokban összesen 20 helyszínen jelentek meg a nyomozók.

Többek között ennek a belga EP-képviselőnek a lakásán is. Marc Tarabellának emiatt pártja, a belga szocialisták felügyelőbizottsága előtt kellett magyarázkodnia kedden.

„Nincs miért szégyenkeznem. Odabenn lehetőségem volt elmagyarázni, mi történt. Többet nem mondok és kérdésekre sem válaszolok, hiszen folyamatban van egy nyomozás az ügyben. Nem akarom, hogy kiforgassák a szavaimat” – mondta a baloldali politikus.

Az Európai Parlament elnöke dühös a történtek miatt. Úgy vélte, hogy a korrupciós vádak nem a jobb- és a baloldalról szólnak, miközben az eddigi információk szerint kizárólag baloldali politikusok érintettek a botrányban. Roberta Metsola azt mondta, eltökélt azzal kapcsolatban, hogy a korrupcióval szemben még ellenállóbbá tegyék az intézményt.

Kapcsolódó tartalom

„Nem állunk le itt, minden követ megmozgatunk. Nem tudom megjósolni, hogy milyen messzire érnek a szálak, de annyit mondhatok, hogy attól tartok – és ezt a félelmet a vizsgálatok is igazolják, hogy ennek a történetnek itt még nincs vége” – figyelmeztetett az EP elnöke, aki az ügyből azt a következtetést vonta le, hogy az Európai Parlament, sőt, az európai demokrácia támadás alatt áll.

Nem véletlenül mutatják a kutatások azt, hogy az európai polgároknak drasztikusan visszaesett a bizalma az európai bürokraták és intézmények irányába – mondta Halkó Petra, a Századvég vezető külpolitikai elemzője a Kossuth Rádióban.

„Gyökeres reformokra és változtatásokra van szükség annak érdekében, hogy az Európai Unió tisztán lásson önmaga területén is, vagy az önmaga háza táján, mert most jelenleg azt látjuk, hogy az elmúlt években arra fordítottak sokkal nagyobb figyelmet, hogy azokkal az uniós tagállamokkal szemben lépjenek fel, amelyek nem a mainstream, balliberális érdekeknek megfelelően hoztak döntéseket vagy foglaltak állást” – fogalmazott az elemző.

Az eredeti tervek szerint az Európai Parlament hétfőn nyitotta volna meg a katari és a kuvaiti vízummentességről szóló jelentés vitáját, ám ezt, a korrupciós botrány fényében most határozatlan időre levették a napirendről.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Rendőrautó áll az Európai Parlament épülete előtt Brüsszelben, 2022. december 13-án, a korrupciós botrány kirobbanását követően. (Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ)

Ajánljuk még