logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Erdogan támogatja egy Türkmenisztánból Törökországba tartó, új gázvezeték építését

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán támogatásáról biztosította egy Türkmenisztánból Törökországba tartó, új gázvezeték építését, amely csökkenthetné Európa függőségét az orosz gáztól.

„Elvisszük a gázt a Kaszpi-tengerből Európába a már létező folyosón át, amely a transzanatóliai vezeték gerincét képezi” – mondta Erdogan a türkmenisztáni Avaza városában, ahol a türkmén és az azerbajdzsáni elnökkel tárgyalt. „El kell indítanunk a munkát annak érdekében, hogy a türkmén gázt eljuttathassuk a nyugati piacokra” – tette hozzá.

A terv értelmében a földgázban gazdag Türkmenisztánt a Törökország és Azerbajdzsán között már létező vezetékhálózatra csatlakoztatnák.

A török elnök októberben Vlagyimir Putyin orosz elnök elképzelését is támogatásáról biztosította, amelynek értelmében Északnyugat-Törökországban gázcsomópontot alakítanának ki, hogy az európai vásárlók Ukrajna, illetve a Balti-tenger kikerülésével juthassanak orosz gázhoz.

Erdogan régóta dédelgetett elképzelése, hogy az Ázsia, a Közel-Kelet és Európa között fekvő Törökországot a földrajzi helyzetet kihasználva az energiakereskedelem nemzetközi csomópontjává tegye.

Az amerikai energetikai információs hivatal (EIA) adatai szerint Türkmenisztán a világ hatodik legnagyobb bizonyított földgázkészletével rendelkezik. Korábban a türkmén földgáz Oroszországon keresztül érte el a nemzetközi piacokat. Türkmenisztán az utóbbi időben fokozta gázszállításait Kínának, és Törökországon keresztül elérhető újabb piacokat keres.

Ajánljuk még