logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az EU és az ASEAN-országok a kapcsolatok elmélyítésében állapodtak meg

Az Európai Unió és tagállamai, valamint a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) országainak vezetői brüsszeli, egynapos csúcstalálkozójukon egyetértettek abban, hogy mélyebb gazdasági kapcsolatokra van szükség a két térség között, valamint abban is, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna függetlenségét és területi egységét – közölte az Európai Tanács szerdán.

Az EU 27 országának vezetője és a tíz délkelet-ázsiai állam kormányközi együttműködésén alapuló regionális szervezet országainak vezetője közül kilenc vett részt a két térség diplomáciai kapcsolatainak 45 éves fennállása alkalmából, első alkalommal tartott csúcsértekezleten, Mianmar (Burma) nem kapott meghívást.

A találkozó zárónyilatkozata szerint, a részt vevő állam-, illetve kormányfők megvitatták a jövőbeli együttműködés területeit, beleértve a kereskedelmet, a zöld és digitális átállást és az egészségügyet. A két térség képviselői megerősítették azt a megrégiben megkötött, átfogó légiközlekedési megállapodást (CATA), amely lehetővé teszi légitársaságaik számára, hogy könnyebben bővítsék szolgáltatásaikat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy az EU 2027-ig 10 milliárd eurót (mintegy 4000 milliárd forint) finanszírozási csomagot terjeszt elő az ASEAN számára,

amely a tagországok infrastrukturális beruházásait, a zöld kezdeményezéseket támogatja, valamint az összeköttetésekre összpontosít.

„Infrastrukturális beruházásaink megerősítik az ASEAN gazdaságát és gazdasági autonómiáját, munkahelyeket teremtenek, és katalizátorként szolgálnak az éghajlatváltozás elleni közös küzdelemben” – fogalmazott.

Az uniós bizottság elnöke továbbá elmondta, az EU tovább kívánja erősíteni kereskedelmi kapcsolatait a Szingapúrral és Vietnammal kötött szabadkereskedelmi megállapodások és az Indonéziával folytatott tárgyalások révén. Hozzátette, cél a délkelet-ázsiai régió többi országával tervezett szabadkereskedelmi megállapodás megkötése.

Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke a csúcsértekezletet lezáró beszédében közölte, szerdán az EU Thaifölddel és Malajziával partnerségi és együttműködési megállapodást írt alá. „Ezek a megállapodások erősíteni fogják politikai párbeszédünket és fokozni fogják a két országgal folytatott együttműködésünket” – fogalmazott.

Az EU és az ASEAN együtt több mint egymilliárd embert képvisel 37 országban. Partnerségük olyan jelentős erőt képvisel, amely nagy lehetőségekkel rendelkezik az olyan globális kihívások kezelésére, mint az éghajlatváltozás, a digitális átállás, valamint a szabad és tisztességes kereskedelem – mondta a tanácsi elnök.

Az elfogadott zárónyilatkozat szerint a két térség megerősítette elkötelezettségét a szabályokon alapuló nemzetközi rend mellett,

azonban nem született külön közös nyilatkozat az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A zárónyilatkozatban ugyanakkor leszögezték: elítélik a háborút, és elismerik az általa okozott emberi szenvedést.

„Megerősítjük, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna önállóságát, politikai függetlenségét és területi egységét” – fogalmaztak az EU és az ASEAN-országok vezetői. A csúcstalálkozó zárónyilatkozata végezetül a béke fontosságát hangsúlyozta a Dél-kínai-tengeren, és mély aggodalmának adott hangot a tavaly februári mianmari katonai puccs, valamint a Koreai-félsziget instabilitása miatt.

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) Indonézia, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld, Brunei, Vietnam, Laosz, Mianmar és Kambodzsa a tagja.

Ajánljuk még