logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A WHO reméli, hogy 2023-ban vége lesz a világjárványnak

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bízik benne, hogy 2023-ban feloldható lesz a koronavírus-világjárvány miatti globális egészségügyi szükséghelyzet.

Reméljük, hogy jövőre azt mondhatjuk: „Már nincsen világjárvány” – mondta szerdán Genfben Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Hozzátette ugyanakkor, hogy a vírus itt fog maradni. Mindazonáltal a világnak vannak eszközei ellene, védőoltások, gyógyszerek és viselkedési kódexek – tette hozzá.

Az mpox (korábbi nevén majomhimlős) fertőzések száma is több mint 90 százalékkal csökkent, és egyelőre nem jelentettek új ebolás eseteket Ugandából sem – mondta a főigazgató.

A 2023-as évvel kapcsolatban Tedrosz közölte:

sok ok van a reményre és az aggodalomra egyaránt.

Az utóbbiak között az éhínséget említette – elsősorban Afrikában –, valamint hogy sok helyen továbbra is elmaradott a közegészségügy, egészségtelen az emberek étrendje, jelen van a malária és a gümőkór.

Michael Ryan, az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének veszélyhelyzeti igazgatója szerdai genfi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy véleménye szerint Kínában a szigorú intézkedések önmagukban nem állították meg a járvány terjedését,

Peking döntése stratégiailag nem a legjobb választás volt.

Az ENSZ-szakértő szerint a világ második legnagyobb gazdaságának az oltókampány felgyorsítására van szüksége, mert a lakosságból hiányzik a „nyájimmunitás”, és különösen az idősek között kicsi az oltottak aránya.

Ajánljuk még