logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Titkos találkozók: Soros Györggyel is egyeztetett Biden tisztviselője

| Szerző: hirado.hu
Gary Gensler, az Amerikai Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottságának (SEC) elnöke Hillary Clinton volt külügyminiszterrel való találkozójának bejegyzését, valamint Soros György milliárdos demokrata adományozóval történt megbeszélésének kulcsfontosságú részleteit is törölte naptárának nyilvános változatából. A SEC elnökének belső használatra szánt feljegyzéseihez az Energiapolitika Szószólói (Energy Policy Advocates) elnevezésű megfigyelőcsoport jutott hozzá, miután pert indítottak a bizottság ellen.

A Fox News hétfőn közzétett cikkében arról számolt be, hogy Gary Gensler nyilvános naptára szerint 2021. augusztus 7-én csak egy munkatársi megbeszélésen vett részt, míg a hírcsatorna által megtekintett privát naptárban egy találkozó is szerepel, amelyet Gensler Hillary Clinton volt külügyminiszterrel ejtett meg.

A SEC elnökének nyilvános naptárában továbbá 2021. augusztus 20-án a kétes megítélésű üzletemberrel, Soros Györggyel történt találkozó is feltűnt, azonban a megbeszélés napirendje már nem volt látható. Az egyeztetés a publikum számára korábban nem elérhető privát naptár szerint a Wall Street Journal napilapban megjelenő véleménycikk megvitatására irányult, amelyet a milliárdos tervezett megírni.

A csatorna arra is rámutatott továbbá, hogy

a Soros Györggyel való találkozót követően, szeptember 6-án a Wall Street Journal az üzletember által írt véleménycikket tett közzé.

A cikkben Soros bírálta a BlackRock vagyonkezelő céget, amiért befektetéseket intézett kínai ügyfelek számára, miközben megtapsolta a vállalat környezetvédelmi politikáját. Az üzletember végül azzal érvelt, hogy a kongresszusnak olyan törvényt kellene elfogadnia, amely a már amúgy is erős SEC-nek több szabályozási jogkört ad.

Gary Gensler személyes naptárát az Energiapolitika Szószólói (Energy Policy Advocates) elnevezésű megfigyelőcsoport szerezte meg, és osztotta meg a Fox News Digital csatornával, melynek belső használatra szánt feljegyzéseihez csak azután jutott hozzá, hogy az információszabadságról szóló törvény alapján pert indított a SEC ellen.

Úgy tűnik, Soros György tanácsot kapott Gary Genslertől azzal kapcsolatban, hogy a SEC hatásköreinek kiszélesítését szorgalmazza. Ez valóban megdöbbentő

– fogalmazott Chris Horner, az Energiapolitika Szószólói csoportjának ügyvédje. „Ez még inkább alátámasztja azt a széles körben elterjedt aggodalmat, mely szerint Gensler mélyen átpolitizálja az állítólag független bizottságot” – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Az elmúlt napokban, pontosabban akkor, amikor a Fox News Digital kapcsolatba lépett az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet Bizottságával, az ügynökség frissítette Gensler nyilvános naptárát, így láthatóvá vált Hillary Clintonnal való 2021. augusztusi találkozója.

A csatorna kiemelte, az előbb említett megbeszélés még szerdán sem szerepelt a nyilvános naptárban, valamint az áprilisi archivált weboldal adatai is csak a munkatársakkal való találkozót tüntették fel.

A Fox News ezzel kapcsolatban a SEC szóvivőjét is megkereste, aki először azt a választ adta, hogy a nyilvános naptárban szerepel a Clinton-találkozó, amikor viszont a naptár képernyőképét is eljuttatták hozzá – amelyen a Clintonnal folytatott megbeszélés egyértelműen nem látható –, a szóvivő úgy reagált, hogy az ügynökség időnként frissíti a naptárakat, amikor felfedezi, hogy valami hiányzik vagy pontatlan.

A naptár archivált másolataiból az is kiderült, hogy

a SEC elnöke 2021 szeptemberében megbeszéléseken vett részt Nancy Pelosival, aki akkoriban a képviselőházi elnöke volt, és Minyon Moore washingtoni tanácsadóval is, a Fehér Ház korábbi tisztviselőjével, mely tárgyalások szintén nem voltak láthatók.

A naptárat azóta szintén frissítették, így mostmár ezek a találkozók is szerepelnek benne.

Barack Obama megválasztott amerikai elnök beszél azon a sajtóértekezleten, amelyen magas rangú tisztviselő-jelöltjeit mutatja be Chicagóban 2008. december 18-án. A képen balra Mary Schapiro látható, akit az amerikai tőkepiaci felügyelet (SEC) vezetőjévé jelöltek. Az elnöktől jobbra áll Gary Gensler, akit az amerikai árutőzsde-felügyelet (CFTC) elnökévé jelöltek, valamint mellette Daniel Tarullo foglal helyet, akit pedig a központi bank szerepét betöltő Fed igazgatótanácsába kapott jelölést. (Fotó: MTI/EPA/Tannen Maury)

Gary Gensler korábban az Obama-adminisztráció tisztviselője volt

Gary Gensler korábban a Goldman Sachs pénzügyi vállalat vezetője, valamint és Obama-adminisztráció tisztviselője volt, továbbá Hillary Clinton 2016-os elnökválasztási kampányának pénzügyi vezetőjeként is dolgozott.

A szenátus 2021 áprilisában helyezte őt a SEC élére, nem sokkal azután, hogy Joe Biden amerikai elnök magas szintű pozícióra jelölte

– emlékeztetett a hírcsatorna.

A csatorna megjegyezte azt is, hogy a bizottság vezetőjének súlyos bírálatokkal kellett szembesülnie, amikor egy olyan éghajlattal kapcsolatos közzétételi szabályt szorgalmazott, amely előírná a tőzsdén bejegyzett vállalatok számára, hogy osszák meg a szén-dioxid-kibocsátási adataikat és egyéb emissziókkal kapcsolatos információikat.

Bill Huizenga és Andy Barr ,a Képviselőház Pénzügyi Szolgáltatásokkal Foglalkozó Bizottságának két vezető republikánus képviselője ebben a hónapban olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely korlátozná a SEC lehetőségét az ehhez hasonló, kibocsátással összefüggő információk közzétételének előírására – tette hozzá a hírcsatorna.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Soros György. (Fotó: MTI/EPA/Laurent Gillieron)

Ajánljuk még