logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Horvát belügyminiszter: 73 határátkelőhelyen szűnik meg az ellenőrzés

Január 1-jétől 73 átkelőhelyen szűnik meg az ellenőrzés a horvát-magyar és a horvát-szlovén határon – jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter hétfőn Zágrábban.

Az európai uniós tagállamok belügyminiszterei múlt csütörtökön hagyták jóvá, hogy Horvátország január elsejétől csatlakozzon a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez.

A tárcavezető hétfőn a parlamentben ismertette a külföldiekről és a határátkelésről szóló törvény módosítását, amely megteremti a schengeni könnyítések horvátországi alkalmazásának előfeltételeit.

„Ez annyit jelent, hogy a horvát állampolgároknak nem kell többé felmutatniuk a dokumentumaikat a határátlépésnél” — mondta, hozzátéve, hogy

a horvát-magyar határon 15, a horvát-szlovén határon 58 átkelőhelyen szűnik meg az ellenőrzés.

Kiemelte: az övezethez tartozó tagállamoknak el kell távolítaniuk minden olyan akadályt, amely gátolja a forgalom zavartalan lebonyolítását a belső határokon és a közúti határátkelőhelyeken. „Ez azt jelenti, hogy Horvátország is ezt fogja tenni, az áruk, szolgáltatások és emberek szabad áramlásának érdekében” — hangsúlyozta.

Hozzátette: a belső szárazföldi és a tengeri határokkal ellentétben,

a légi határokon az ellenőrzéseket csak 2023. március 26-tól szüntetik meg.

Jelezte továbbá, hogy a szlovén és a magyar határon dolgozó rendőrök egy részét áthelyezik.

„Kicsit több időt töltenek majd az utakon, és ellenőrzik azokat a járműveket és személyeket, amelyekről/akikről úgy gondolják, hogy ellenőrizni kell, nem illegálisan léptek-e be Horvátországba” — mondta a tárcavezető.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még