logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Űrháború: Kina felvette a kesztyűt, az USA szemmel tartja a tevékenységüket

| Szerző: hirado.hu
Az Amerikai Egyesült Államok kiemelt figyelemmel kíséri a kínai tevékenységeket, amelyek potenciálisan veszélyeztetik az amerikai eszközöket az űrben, mivel a törmelék gyorsan felhalmozódik az alacsony Föld körüli pályán – közölte pénteken az USA űrbeli katonai műveleteinek vezetője.

Az amerikai űrparancsnokság vezetője, James Dickinson üdvözölte, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete elsöprő többséggel elfogadta azt a határozatot, amely szerint az országok nem végeznek közvetlen műholdellenes teszteket, amik hatalmas űrszemétmezőket hoznak létre, és veszélyeztetik a műholdakat és az űrállomásokat – számolt be az Associated Press News.

A hírportál továbbá kiemelte, a műholdellenes kísérleteket végrehajtó négy ország közül egyedül az Egyesült Államok szavazott a határozat mellett, Kína és Oroszország nemmel voksolt, India tartózkodott.

Az elkövetkező időkben nem járulhatunk hozzá ahhoz, hogy az űrben lévő törmelék mennyiségét növeljük. A legtöbb ilyen űrszemét a létfontosságú, alacsony Föld körüli pályán található, amely túlterhelt, versengéssel átitatott és vitatott területté vált – fogalmazott Dickinson egy telefonos sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette, még az apró fémszilánkok is veszélyt jelenthetnek, és az ilyen tárgyak száma rohamosan növekszik.

Az űrparancsnokság három évvel ezelőtt még csak 25 ezer tárgyat követett nyomon a Föld közeli pályán, jelenleg azonban már 48 ezer objektumot tart számon, beleértve műholdakat, teleszkópokat, űrállomásokat és a különböző méretű törmelékdarabokat is.

A felvételen a Sencsou–15 űrhajó kilövése látható 2022. november 29-én. A kínai Sencsou–15 űrhajó szerdán sikeresen kapcsolódott a Tienkung (Mennyei palota) nevű űrállomáshoz (Fotó: EPA/Li Gang)

Kína felvette a kesztyűt az űrversenyben

Kína 2003-ban – a már felbomlott Szovjetunió és az USA után – harmadikként embereket juttatott Föld körüli pályára, programja pedig azóta is folyamatosan fejlődik – mutatott rá az Associated Press News.

A kínai űrprogram nemzetközi kritikák kirobbanását idézte elő, miután 2007-ben Kína bejelentés nélkül tesztet hajtott végre, rakétával felrobbantott egy már nem működő műholdat, a keletkező törmelékek azonban veszélyt jelentenek az űrben.

James Dickinson úgy nyilatkozott, hogy „az űr nem csupán gazdasági vagy pedig globális gazdasági környezetnek mondható, hanem mindemellett egy nagyon fontos katonai terület is, ezért továbbra is fokozott figyelmet fordítunk rájuk, ahogyan képességeiket fejlesztik”.

Kapcsolódó tartalom

A portál arra is emlékeztetett, hogy a titkos kínai űrprogramot a hatalmon lévő kommunista párt katonai szárnya, a Kínai Népi Felszabadítási Hadsereg irányítja, ami miatt a kínai részvételt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) az Egyesült Államok megakadályozta, és korlátozott az együttműködés a NASA-val is egy 2011-es amerikai törvény miatt.

Kína többek között emiatt is épített saját űrállomást, és kevés külső segítség igénybe vételével a múlt hónapban az állomás három modulja közül az utolsót is elindította.

A Tienkung (Mennyei palota) nevű űrállomás háromfős személyzetéhez még júniusban érkezett meg a váltás, fő feladatuk a végszerelési munkálatok elvégzése volt.

Kína felszerelkezett hold- és Mars-járóval, és a következő tíz évben három holdra szállást tervez, továbbá egy állandó holdi bázis építését is fontolgatja.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Liu Jang kínai asztronauta mosolyog, miközben a személyzet kiviszi őt a Sencsou–14 egyszemélyes űrhajó visszatérő kapszulájából (Fotó: EPA/XINHUA/Li Gang)

Ajánljuk még