logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Méltányos” energetikai átmenetet szorgalmaz az Egyesült Arab Emírségek

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye 28. éves ülésének (COP28), amelyet jövőre az Egyesült Arab Emírségekben tartanak (COP28), a „méltányos” energetikai átmenet érdekében kell munkálkodnia – közölte pénteken a tanácskozás házigazdája, amely a szénhidrogének fokozatos kivezetését támogatja.

A kőolajban gazdag Arab(Perzsa)-öböl menti állam, amely a világ vezető kőolajexportőrei között van, olyan klímavédelmi tanácskozást szeretne vendégül látni, amely „jelentős és hatásos” — fogalmazott Rím al-Hasimi nemzetközi együttműködési államminiszter egy Abu Dzabi-i konferencián.

„Az Emírségek különböző és változatos, az egész világból és mindenekelőtt a déli országokból érkező elgondolásokat készül letenni a tárgyalóasztalra” — mondta a miniszter. Hozzátette, ezek arra vonatkoznak, hogy lehet igazságos energiaipari átmenetet levezényelni, egyszersmind biztosítva a világ lakosságának stabilitását, és mindezt méltányos módon megvalósítani.

Az AFP francia hírügynökségnek adott júliusi interjúban az emírségek klímaváltozási és környezetvédelmi minisztere,

Mariam Almheiri kijelentette, hogy a világ „még nem készült fel” a fosszilis fűtőanyagok kivezetésére,

annak ellenére, hogy ezek nagyban hozzájárulnak az általános felmelegedéshez. A miniszter a nyugati országokat idézte, amelyek a kőolaj-kitermelés növelését kérték az ukrajnai háború kiváltotta energiaár-emelkedés leküzdésére.

A legutóbbi — novemberben Egyiptomban tartott — ENSZ-klímakonferencián határozatot fogadtak el az éghajlatváltozás által a legszegényebb országoknak okozott károk kompenzálására. A tanácskozáson azonban nem sikerült megállapodni a Föld felmelegedésének korlátozásához szükséges üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésében. A fosszilis fűtőanyagok felhasználásának csökkentése pedig alig szerepel a dokumentumokban.

Az Egyesült Arab Emírségekben, amelyben a kőolajnak köszönhetően az 1970-es évektől rohamos ütemű volt a gazdasági növekedés,

nemrégiben diverzifikálták a gazdaságot, így ez az energiahordozó immár a GDP-nek mindössze 30 százalékát teszi ki. A tízmillió lakosú sivatagi ország, amelynek a lakosai 90 százalékát külföldiek teszik ki, párhuzamosan a megújuló energiaforrásokba is beruház, és vállalta, hogy 2050-re eléri a karbonsemlegességet.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még