logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Iráni kapcsolatai miatt szankciókkal sújtott egy török üzletembert az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta helyi idő szerint csütörtökön Sitki Ayan török üzletembert és a hozzá tartozó céghálót, mert megítélése szerint közreműködik az iráni Forradalmi Gárda által végzett kőolajértékesítésben és pénzmosásban.

A washingtoni pénzügyminisztérium szerint Sitki Ayan cégei nemzetközi kereskedelmi szerződéseket kötöttek, megszervezték a kőolaj szállítását, az értékesítésből befolyó pénzt tisztára mosták, és eltitkolták, hogy a kőolaj honnan származik; midezt a Forradalmi Gárda elitegysége, a Kudsz hadosztály megbízásából.

A tárca szerint Ayan cége több százmillió dollár értékben értékesített kőolajat kínai, európai és az Egyesült Arab Emírségekben működő ügyfeleknek, a bevételt pedig visszacsatornázták a Kudsz hadosztályhoz.

A szankciók az üzletember fiát, Bahaddin Ayant és üzlettársát Kazim Ostast is érintik, emellett érvényesek még két török állampolgárra, 26 cégre, köztük a Gibraltárban bejegyzett ASB Groupra, valamint egy hajóra is.

Mindenkitől megvédjük a jogainkat” — reagált a Reuters hírügynökség megkeresésére e-mailben az üzletember. Azt mondta: két üzleti tranzakciót hajtott végre iráni ügyfelekkel; kereskedett olajjal és benzinnel, aminek 2010-ben a szankciók kivetése vetett véget, és 2009-től 2015-ig iráni áramot exportált Törökországba, amit fizetési problémák miatt hagyott abba.

Soha életemben nem dolgoztam mással, csak iráni hivatalos kormányhivatalok illetékeseivel” — szögezte le a török üzletember.

Ajánljuk még