logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hszi Csin-ping „robbantana”: jöhetnek a jüanelszámolású energiaügyletek?

| Szerző: hirado.hu, MTI
Kína több területen is szorosabb együttműködést kíván folytatni Szaúd-Arábiával és az Öböl-menti országokkal, az importált nyersanyagokért pedig jüanban fizetne - jelentette be Hszi Csin-ping kínai elnök az Öböl-menti Együttműködési Tanáccsal (GCC) folytatott pénteki csúcstalálkozón.

Kína továbbra is nagy mennyiségű nyersolajat fog importálni a GCC országaiból, emellett megnöveli a cseppfolyósított földgáz beszállítását, erősíti az együttműködést az olaj- és gázipari fejlesztés, a mérnöki szolgáltatások, a tárolás, a szállítás és finomítás területén – fogalmazott a kínai államfő rijádi látogatásán.

A kínai elnök tehát jüanelszámolásra helyezné át az eddig világszerte főleg dollárelszámolású olaj- és egyéb energiakereskedelmet – derül ki a Reuters híradásából. Peking a kínai olaj- és gáztőzsdére támaszkodva saját valutájában, jüanban tervezi kifizetni az olaj- és gázszállításokat.

A jüan használata a nemzetközi kereskedelemben erősen gyengítene az amerikai dollár fennhatóságán, ami gyengítheti az amerikai fizetőeszközt.

Hszi Csin-ping az Öböl-menti országokkal – azaz Bahreinnel, az Egyesült Arab Emírségekkel, Katarral, Kuvaittal, Ománnal és Szaúd-Arábiával – közös találkozóján közölte továbbá, hogy Kína a következő 3-5 évben kétoldalú pénzügyi és beruházási megállapodásokat is tervez a GCC-vel. Emellett az innováció és az új technológiák, valamint a repülés és űrkutatás, illetve a nyelv és a kultúra területén is lát a kínai elnök együttműködési lehetőségeket.

Az egyezményekben a hidrogénenergia és a működőtőke-befektetések elősegítéséről és a Selyemút nevű nemzetközi kereskedelmi kezdeményezés összehangolásáról állapodtak meg, de a szorosabb kooperáció értelmében egy regionális ellátóközpont létrehozása is kilátásban van, amely a kínai gyártók részvételét segítené elő a szaúd-arábiai megaprojektekben.

A kiemelt képen Hszi Csin-ping kínai elnököt (j) Feiszal bin Bandar bin Abdul-Azíz herceg, Rijád régió kormányzója (j2) fogadja a rijádi repülőtéren 2022. december 7-én (Fotó: MTI/AP/Szaúdi Sajtóügynökség)

Ajánljuk még