logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyanús személyeket, illegálisan tartott fegyvert talált az SZBU a Moszkvához hű ukrán ortodox létesítményekben

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) házkutatások során gyanús személyeket, nem regisztrált fegyvereket és orosz propagandaanyagokat talált az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű „szárnyának” Kijev és Herszon megyei létesítményeiben — jelentette pénteken a szervezet.

A közlemény szerit az SZBU ez említett két megyében befejezte a kémelhárítási tevékenységet a moszkvai patriarchátus fennhatóságát elismerő ukrán ortodox egyház ingatlanjaiban. Ennek eredményeként 16 gyanús személyre bukkantak a csernobili tiltott zónában található egyik egyházi intézmény területén.

A biztonsági szolgálat megjegyezte, hogy civileknek nincs joguk külön engedély nélkül a tilalmi zónában tartózkodni, és emlékeztetett arra, hogy

a sugárzásveszélyes területen keresztül próbáltak meg az orosz csapatok idén február-márciusban áttörni Kijev felé.

Az SZBU tájékoztatott arról, hogy a jogellenesen ott-tartózkodó férfiakkal szemben „a sugárbiztonsági rendszernek a radioaktív szennyezettségnek kitett területen való megsértéséért” indítottak szabálysértési eljárást, az állambiztonság elleni bűncselekményekben való részvételüket viszont még ellenőrzik. A biztonsági szolgálat hozzátette, hogy ugyanennek a létesítménynek a padlásán egy álcázó hálót is találtak, amelyet általában katonai célokra használnak, fegyverek, felszerelések elrejtésére.

A herszoni egyházmegye helyiségeiben engedély nélkül tartott fegyvert, orosz zászlót és Oroszország arany címerét is megtalálták .

A nemzetbiztonsági szolgálat több olyan papról kapott tájékoztatást, akik valószínűleg Oroszország és Fehéroroszország állampolgáraival állnak folyamatos kapcsolatban. Emellett a rendfenntartók Oroszországot dicsőítő propagandaanyagokat is lefoglaltak.

A biztonsági intézkedéseket az SZBU az országos rendőrséggel és a önkéntes területi alakulatokkal együtt hajtotta végre a moszkvai patriarchátus ukrán képviselőinek közvetlen részvételével — emelte ki közleményében a biztonsági szolgálat. Az SZBU az utóbbi hetekben már számos egyházi épületet ellenőrzött országszerte.

Ajánljuk még