logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

ET: Oroszország hajtsa végre az ítéletet, bár kizárták

Oroszországnak továbbra is végre kell hajtania az Emberi Jogok Európai Bíróságnak (EJEB) ítéleteit, annak ellenére, hogy kizárták az Európa Tanácsból (ET) – emlékeztetett pénteken a strasbourgi szervezet miniszteri bizottsága.

Az Európa Tanács döntéshozó szerve felszólította Moszkvát, hogy fizesse meg az az EJEB által elrendelt, régóta esedékes, igazságos elégtételt Georgiának, miután az orosz kormány 2006 és 2007 között több mint 4600 georgiai állampolgárt letartóztatott, fogva tartott és kiutasított Oroszországból.

Az EJEB 2019-es határozata értelmében Moszkvának 10 millió euró kárpótlást kell fizetnie az áldozatként elismert legalább 1500 panaszos számára. Az ítéletet Moszkva azóta sem vette tudomásul, és nem helyezett kilátásba lépéseket az ítélet végrehajtására.

Egy másik, szintén Georgiát és Oroszországot érintő államközi ügyben az Európa Tanács mély aggodalmát fejezte ki, hogy az orosz vezetés a tavalyi bírósági ítélet ellenére sem teszi lehetővé a georgiai állampolgárok számára, hogy visszatérjenek dél-oszétiai és abháziai otthonukba.

Idén márciusban, miután Moszkva háborút indított Ukrajna ellen,

az Európa Tanács kizárta tagjai közül Oroszországot.

A kizárás előtt egy nappal az orosz külügyminisztérium tájékoztatta a szervezet főtitkárát, hogy

Moszkva kilép az Európa Tanácsból,

és a maga részéről felmondja az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Kiemelt kép: Az Emberi Jogok Európai Bíróságának strasbourgi épülete (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

Ajánljuk még