logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az Ibériai-félszigetről évi kétmillió tonna hidrogén érkezhet az uniós piacra a H2MED zöldenergia-folyosón

Az Európai Unió éves szükségleteinek 10 százaléka, mintegy kétmillió tonna zöld hidrogén érkezhet az Ibériai-félszigetről Franciaországba, és így az európai energiapiacra az évtized végére felépülő H2MED nevű vezetéken keresztül — ismertette spanyol kormányfő a tervezett projekt részleteit pénteken Alicantéban.

A Spanyolország, Portugália és Franciaország között létrejött megállapodás szerint a projektben két vezetéket építenek fel: egyet a portugál Celorico da Beira és a spanyol Zamora között 248 kilométer hosszan, 48 hónap alatt 350 millió eurós költséggel. Egy másik vezetékkel kötnék össze a spanyolországi Barcelonát a francia Marseille városával. Utóbbi 455 kilométer hosszan futna a tenger alatt, 56 hónap alatt épülne meg és 2,5 milliárd euróba kerülne.

„Ez lesz az Európai Unió első nagy hidrogénfolyosója” — fogalmazott Pedro Sánchez, hangsúlyozva, hogy ezzel a projekttel megerősítik az unió energiabiztonságát, stratégiai autonómiáját és klímasemlegesség melletti elkötelezettségét.

Az Európai Unió kilenc déli országának részvételével zajló alicantei csúcstalálkozó keretében a spanyol és a portugál miniszterelnök, a francia elnök, valamint az Európai Bizottság elnöke külön találkozón véglegesítette a projekt részleteit,

amelyet a jövő héten mutatnak be Brüsszelben, hogy az EU számára közös érdekű projektnek nyilvánítsák, és így közösségi finanszírozásra számíthasson.

„Az Ibériai-félsziget az Európai Unió egyik fő energiaközpontjává válik” — jelentette ki Ursula von der Leyen a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a vezeték összekapcsolhatja az egész régió hidrogénellátását. Emlékeztetett: az Európai Bizottság célja, hogy a közösség 2030-ra 10 millió tonna zöld hidrogén előállítására legyen képes, és további 10 millió tonnát tudjon importálni különböző forrásokból.

Ajánljuk még