logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Robert C. Castel: A mélységi támadásokkal az ukránok nem az oroszoknak, hanem a Nyugatnak üzennek

| Szerző: hirado.hu
Az Oroszországot ért csapások lehetséges hátteréről elmélkedett az Izraeli Demokrácia Intézet tudományos munkatársa.

 

Az izraeli biztonságpolitikai szakértő közösségi oldalán közölt elemzését azzal kezdi, hogy amikor Ukrajna mélységi támadást intéz orosz területek ellen, akkor az

Ukrajnát támogató politikusok és elemzők, valamint a média rendszerint Oroszország újabb megaláztatásáról beszélnek és a „birodalom” elkerülhetetlen bukásának a jeleit vizionáljak.

Majd felteszi a kérdést: „ha ennyire sikeresek ezek a támadások, és ekkora léptekkel hozzák közelebb a birodalom bukását, akkor miért homeopátiás adagokban tálalják őket az ukránok? Miért nem látunk minden héten egy támadást a Kercsi híd, a krími bázisok vagy a kurszki repülőterek ellen?”

Szerinte a kézenfekvő válasz erre az lenne, hogy Ukrajnának nincs elégséges mennyiségű, nagy hatótávolságú csapásmérő eszköze, ezért ügyesen kell beosztania a meglevőket. Ez azonban nem teljesen fedi a valóságot, hiszen köztudott, hogy Ukrajna nagy mennyiségű exszovjet haditechnikával rendelkezik, ami lehetőséget adna a jóval gyakoribb támadásokra.

Egy másik elmélet szerint az ukránok nem annyira az orosz haditechnikát és az élőerőt, sokkal inkább az orosz presztízst igyekeznek megtépázni támadásaikkal. Castel úgy látja, ezzel az az alapvető probléma, hogy az utóbbi idők történései után „igen kevés maradt a régi idők presztízséből.”

Mi lehet akkor az igazi oka a támadásoknak?

„Az ukrán mélységi támadások valódi célpontja nem Oroszország, hanem a Nyugat”

– állapítja meg a biztonságpolitikai szakértő. A hébe-hóba végrehajtott stratégiai csapások egyfajta üzenetek lehetnek Ukrajna részéről a Nyugatnak, amik arra hívják fel a figyelmet, hogy ugyan a fegyvereket ők biztosítják a harcokhoz, azonban az ukránok határozzák meg a „lángok magasságát”.

Castel szerint ebben a háborúban nem csupán Ukrajna van kiszolgáltatva a Nyugatnak, hanem a Nyugat is az ukránoknak,

„akik az első világháborús Szerbiához hasonlóan talán nem elég erősek ahhoz, hogy legyőzzék az őket gyötrő agresszort, de ahhoz elég erősek, hogy magukkal rántsák a Nyugatot egy beláthatatlan kimenetelű háborúba”.

A kiemelt képen Tocska-U ukrán ballisztikus rakéta maradványa látható (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Ajánljuk még