logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magas rezsiszámlák: a németek tíz százaléka nem fűtött novemberben

Az energiaköltségek hirtelen megemelkedtek, mely a német lakosság fűtési szokásit is megváltoztatta. Egy felmérés szerint a megkérdezettek tíz százaléka még novemberben sem fűtött. A válaszadók nagy része azt mondta, inkább kályhával fűt, ugyanis ezáltal energiát szeretne megtakarítani.

Vannak, akik aggódva figyelik következő gázszámlájuk végösszegét, hiszen az energiaárak az egekbe szöktek, melyre az orosz–ukrán háború nagy hatást gyakorol – mutatott rá cikkében a Der Spiegel.

A YouGov közvélemény-kutató intézet reprezentatív felmérése szerint

minden tizedik német lakos még nem kezdett el otthon fűteni a késő őszi, részben téli alacsony hőmérséklet ellenére sem.

A túlnyomó többség – azaz a megkérdezettek 90 százaléka –, azonban már novemberben fűtött, kályhával vagy pedig bekapcsolta a fűtésrendszert, mindemellett a fűtési szokásain is változtatott. A válaszadók 68 százaléka ugyanis azt vallotta, a tavalyi évhez képest úgy tervezi, kevesebbet fog fűteni ebben a szezonban, sőt ezen csoport fele még azt is mondta, hogy idén inkább lényegesebben kevesebbet fűt.

Kapcsolódó tartalom

A fűtésrendszerek többsége fosszilis energiahordozókkal, tehát gázzal és olajjal működik, mely károsítja a környezetet – emlékeztetett a Der Spiegel.

Azok a válaszadók, akik viszont takarékoskodni szeretnének, elsősorban nem a környezet megóvása miatt teszik, ugyanis mindössze 6 százalékuk vallotta azt, hogy a környezetvédelmi szempontok szerepet játszanak döntésükben.

A megkérdezettek 56 százaléka ezzel szemben azért állítja alacsonyabb hőmérsékletre a termosztátot, hogy pénzt spóroljon meg, míg 20 százalék az enyhe időjárás miatt fűt kevesebbet, 15 százalék pedig azért takarékoskodik, hogy segítse az energiaellátás biztosítását.

A hetilap szerint sok felhasználó megfogadta a német szövetségi kormány felhívását és takarékosan bánik az energiával. A megnövekedett árak és a gázhiány veszélye miatt a kormány javasolta a lakások hőmérsékletének csökkentését és víztakarékos zuhanyrózsák felszerelését.

A kályhák és kandallók használata segít a takarékosságban

A háztartásokról a 2023 márciusában érvénybe lépő áram- és gázárfék hivatott levenni a terhet – mutatott rá a Der Spiegel.

Az ársapka a felhasznált energia 80 százalékát fogja fedezni, a fennmaradó 20 százalékért pedig piaci árat kell fizetni, mellyel a kormány a takarékosságra szeretné ösztönözni a felhasználókat.

Kapcsolódó tartalom

Az idén sok energiaszolgáltató a duplájára, de volt, amelyik a háromszorosára emelte az árait, mindezek ellenére azonban a válaszadók 78 százaléka megmaradt annál a fűtési rendszernél, amelyet az elmúlt évben is használt.

Hét százalékuk viszont elmondta, az idén a lakását vagy a házát inkább kályhával vagy kandallóval fogja kifűteni, mely lehetőséget minden második megkérdezett főként anyagi okok miatt választott.

A felmérés továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy minden harmadik megkérdezett a kandalló és kályha használatával energiát szeretne megtakarítani.

 

Ajánljuk még