logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ismét ukrán hadifoglyokat látogatott meg a Vöröskereszt

Több hónapos tárgyalások után látogathatott meg ismét ukrán hadifoglyokat a Vöröskereszt.

A katonák könyveket, tisztálkodószereket, takarókat és meleg ruhát kaptak, és közvetítették nekik családjuk üzenetét — közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) csütörtökön Genfben.

A szervezet munkatársai orosz hadifoglyoknál is jártak. December végéig további ilyen látogatások várhatók. Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta a vöröskereszt elsősorban az ukrán őrizetben lévő orosz hadifoglyokhoz jutott el.

A szervezet visszafogottan nyilatkozik ezekről a látogatásokról, így nem tudni, hogy melyik oldalon hány hadifogoly van, és milyen körülmények között őrzik őket. Az ICRC „százakról, nem ezrekről” beszél. Most annyit árult el, hogy kétnapos látogatást tesz ukrán hadifoglyoknál. A másodikat is erre a hétre tervezi.

A genfi konvenciók értelmében a hadifoglyoknak joguk van a vöröskereszt látogatásaihoz, amelyek feltételeit a hadban álló felek kötelesek biztosítani.

Jennifer Sparks szóvivő kifogásolta, hogy nem juthattak el minden hadifogolyhoz. Elmondta, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló Olenyivka hadifogolytáborba sem engedték be őket. Olenyivkában július végén több mint félszáz ukrán hadifogoly vesztette életét egy rakétacsapásban. Továbbra sem tudni, hogy ki követte el a támadást, a szemben álló felek egymást vádolják.

Az ENSZ novemberben arról számolt be, hogy a hadviselő felek gyakran rosszul bánnak a hadifoglyokkal, esetenként kínozzák, megfélemlítik és megszégyenítik őket.

Mirjana Spoljaric, az ICRC elnöke fontos előrelépésnek nevezte a látogatásokat, mert „a nemzetközi fegyveres konfliktus kegyetlensége közepette lehetővé teszik az emberi méltóság megőrzését”. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben rendszeresen felkereshetik a hadifoglyokat.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még