logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Fűtünk vagy eszünk” – Az USA-ban is brutálisan emelkednek az energiaárak

Az Egyesült Államok három évvel ezelőtt még önellátó volt, mára azonban energiabehozatalra szorul, és nagymértékben kitett a világpiaci áraknak. Szakértők arra keresik a választ, hogy miért drágult sokak számára elviselhetetlen mértékben az energia – számolt be az M1 Híradó.

A közelmúltban bejelentették, hogy fokozatosan feloldják a Venezuelával szembeni szankciókat, és ismét engedélyezik amerikai cégeknek a kitermelést. Szakértők arra keresik a választ, hogy miért drágult sokak számára elviselhetetlen mértékben az energia.

Náray Balázs, az M1 tudósítója tájékoztatta a Híradó nézőit:

„van itt egy mondás: heating or eating, vagyis fűtünk vagy eszünk, ez talán sok mindent elárul. Itt a télen a számítások szerint nagyjából 20 százalékkal kell többet fizetni a fűtésért azokban az államokban, ahol igazi tél van, de jó sok ilyen állam van. Ez a fűtési formától függően 15–30 százalék is lehet. A benzin, az üzemanyag ára két év alatt 50–60 százalékkal emelkedett.”

A kiemelt kép illusztráció.

Kapcsolódó hírek

Az energiaválság kiindulópontja ugyan Európa, de a hatásai messze túlmutatnak
A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) éves beszámolója szerint jelenleg egy rendkívül mély és összetett globális energiaválsággal kell megküzdenie a világnak, amelyből nehezen képzelhető el visszaút a korábbi állapotokhoz. A válság kiindulópontja Európa ugyan, de a hatásai messze túlmutatnak a kontinensen. Ahogy gyakran, most is a legszegényebb és legkiszolgáltatottabb országok vannak a leginkább veszélyben. A válság nem az orosz–ukrán háborúval kezdődött, de az jelentősen mélyítette – derül ki az elemzésből.
Külgazdaság
Litkei Máté: A szankciós politika hozzájárult a részleges üzemanyaghiányhoz
A Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézetének igazgatója szerint a szankciós politika hozzájárult a részleges üzemanyaghiányhoz. A szakember úgy véli, Oroszország összezár a többi olajkitermelő országgal, valamint közölte, a 2023. februárban életbe lépő szankciók nehezíthetik a gázolajellátást.
Gazdaság
EU-biztos: A Nyugat-Balkán lehet Európa új energiabejárata
A Nyugat-Balkán lehet Európa új energiabejárata: az a térség, ahonnan Európa más útvonalakon, más szállítóktól sokkal megbízhatóbb módon tud energiához jutni – mondta újságíróknak az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős tagja, miután részt vett az Országgyűlés európai ügyek bizottságának hétfői ülésén.
Külföld

Ajánljuk még