logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az energiaszámlák kifizetésére fordítható segéllyel támogatják jövőre a rászorulókat Romániában

Romániában az energiaszámlák kifizetésére fordítható, a jövő év folyamán felhasználható 1400 lejes (118 ezer forint) adómentes segélyt kapnak a rászorulók — az erről szóló sürgősségi rendeletet csütörtöki ülésén fogadta el a bukaresti kormány.

A 4 milliárd lejes keretösszegű támogatást a 2014-2020-as többéves költségvetési ciklusban Romániának elkülönített európai uniós forrásokból fedezik, abból a pénzből, amely a regionális, illetve a humántőke operatív programban maradt felhasználatlanul.

A két 700 lejes részletben – a jövő év első, illetve második felében – folyósítandó segélyre a 60 év feletti, havi 2000 lejnél kisebb jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok, a szociális segélyből súlyos fogyatékossággal élők, illetve a szociális segélyben részesülő családok jogosultak. Amennyiben egy háztartásban többen élnek, a segély folyósításának az a feltétele, hogy az egy főre eső jövedelem ne haladja meg a havi 2000 lejt.

A segély ügyintézését a Román Postára bízták, a szabályozást több mint 20 oldalon keresztül részletezi a jogszabály.

A névre szóló, a posta által kiosztandó, át nem ruházható „energiakártyák” névértékét a villamos energia, földgáz, palackozott gáz, tűzifa, fűtőolaj vagy más típusú fűtőanyag beszerzésére, adott esetben a távhőszolgáltatás kifizetésére lehet fordítani, akár a szolgáltatóknál felhalmozott esetleges adósságok törlesztésére is.

A jogszabály indoklása szerint azokban a háztartásokban, amelyekben az egy főre eső jövedelem nem éri el a havi 2000 lejt, a család bevételeinek több mint 30 százalékát kell már az energiaszámlák kifizetésére fordítani az áram 600 százalékos, illetve a földgáz 535 százalékos drágulása miatt. Másfelől az infláció következtében a nehéz anyagi helyzetben lévőknek vagy az elszegényedés fenyegetésével szembesülő családoknak a tavalyinál 50 százalékkal több pénzt kell élelemre költeniük.

A román kormány azzal számol, hogy jelenleg (a nyári hónapokat is beleértve) átlagosan 750 lejbe kerül havonta egy lakás fűtése, tehát a jövő évre háztartásonként előirányzott 1400 lejes segély mintegy 15 százalékkal könnyíti a kedvezményezettek energiaszámlák törlesztésével kapcsolatos terheit. A támogatásra jogosult háztartásokban becslések szerint 3,9 millió ember él.

A román kormány egy másik, csütörtökön elfogadott sürgősségi rendeletben további egy évre kiterjesztette azoknak a 250 lejes – alapélelmiszerekre, illetve meleg ebédre fordítható – szociális utalványoknak a folyósítását, amelyekkel június óta kéthavonta segítették a gyermekeiket egyedül nevelő szülőket, illetve a legalább kétgyermekes családokat, amennyiben az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 675 lejt.

A rászorulók közé sorolja a kormányrendelet a havi 1700 lejnél kisebb jövedelemmel rendelkező nyugdíjasokat és súlyos fogyatékossággal élőket, a hajléktalanokat és a szociális segélyből (garantált minimális jövedelemből) élő állástalanokat.

Kiemelt képünk: Horváth Péter Gyula/Hirado.hu

Ajánljuk még