logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb százötven migránst gyűjtöttek be a horgosi razzia során

Ismét razziáztak a szerb rendőrök Horgoson. Ezúttal mintegy százötven migránst gyűjtöttek be, mindannyiukat dél-szerbiai befogadóközpontokba szállították el. A hatóságok azóta fokozták a jelenlétüket a környéken, hogy nemrég az illegális bevándorlók egymásra lövöldöztek a többségében magyarok lakta határ menti faluban – számolt be róla az M1 Híradója.

 

Horgosra egyelőre visszatért a nyugalom. Tóth Zoltán, a helyi közösség elnöke szerint a hatóságok folyamatosan keresik az elrejtőző illegális bevándorlókat. „Próbálják azokat a migránsokat is begyűjteni, akiket visszatoloncolnak Magyarország területéről. Valószínűleg híre ment annak közöttük is, hogy milyen rendőri fellépés történik itt a faluban, így ők nem nagyon jönnek be a településre. A környező elhagyatott helyeken próbálnak elbújni” – mondta.

A helyiek most nagyobb biztonságban érzik magukat.

„Viszonylag biztonságban vagyunk. Most így jobb, hát szétnéznek, mit látnak, most nincsenek nagyon migránsok. De tegnap mentünk arra a határ felé, arra meg voltak megint. Szóval ez úgy van, hogy tízet elvisznek, öt meg visszajön, szerintem” – mondta egy helyi lakos.

Másfél hete a szerb rendőrség felszámolta a környéken lévő migránstanyákat. A hatóságok akkor több mint ezer bevándorlót szállítottak befogadóközpontokba. Többen azonban újból visszatértek.

Kapcsolódó tartalom

Az egyenruhások azóta razziáznak állandóan, hogy Horgoson nemrég migránsbandák lövöldöztek egymásra. A térfigyelő kamerák felvételein jól látszik, hogy kalasnyikovokkal felszerelve, csoportosan vonultak a bevándorlók. Úgy tudni, marokkói és pakisztáni férfiak támadtak egymásra, a lövöldözésben tucatnyian megsérültek.

„A határainkra nehezedő nyomás az nem csillapodik, hanem növekszik” – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

A déli határzár már hét éve védi Magyarországot – erre emlékeztetett egy videóban. Dömötör Csaba arról is beszélt, hogy a migránsok egyre erőszakosabbak. Felidézte, hogy legutóbb novemberben rendőrökre lövöldöztek embercsempészek az M5-ös autópályán. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy „ebből is látszik, hogy ez a határzár nemcsak politikai, nemcsak jogi, hanem fizikai támadás alatt is van. Ezért is ragaszkodunk ahhoz, hogy továbbra is védje Magyarország határait.”

Évek óta nem tapasztalt nyomás alatt van a déli határkerítés – ezt mutatják a számok is. Míg 2020-ban mintegy 34 ezer esetet regisztráltak, 2021-ben már több mint 107 ezer, idén az év első 11 hónapjában pedig 252 ezer alkalommal intézkedtek a hatóságok a migránsokkal szemben.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/AP/Szerb belügyminisztérium)

Ajánljuk még