logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tovább gyűrűzik a botrány a Twitter körül: a platform főtanácsadó-helyettese is távozott a cégtől

| Szerző: hirado.hu
Elon Musk techmilliárdos közölte, hogy a Twitter főtanácsadó-helyettese, James Baker kedden „távozott” a cégtől, miután kiderült, hogy szerepet játszhatott az amerikai elnök fiával, Hunter Bidennel kapcsolatos laptopbotrány elhallgatásában.

Elon Musk, a Twitter vezérigazgatója még november végén jelentette be olyan fájlok nyilvánosságra hozatalát tervezi, amelyek leleplezik, hogy hogyan és miért nyomott el a Twitter bizonyos fiókokat a szólásszabadság rovására.

A szólásszabadság elnyomásáról szóló Twitter-aktákat hamarosan maga a Twitter teszi közzé. A nyilvánosság megérdemli, hogy megtudja, mi történt valójában…”

– fogalmazott bejegyzésében a techmilliárdos.

Azóta Elon Musk a közösségi portál belső levelezését egy újságírónak, Matt Taibbinak adta át, aki azt saját csatornáján nyilvánossá tette. A dokumentumok részletesen felfedik a médium működését, valamint a Twitter felsővezetői között zajlott 2020 októberében történt levélváltásokat is tartalmazzák, amelyek arról szóltak, hogy hogyan kezeljék a New York Post által publikált Hunter Biden laptopján található anyagok megosztását.

Kapcsolódó tartalom

Joe Biden fiának botránya és a Twitter-cenzúra

A Fox News egy korábbi cikkében írt arról, hogy a Twitter még 2020-ban blokkolta a New York Post októberi cikkét, mely Joe Biden fiáról, Hunter Bidenről rántotta le a leplet.

Hunter Biden elhagyott laptopján ugyanis a lap értesülései szerint kompromittáló levelezés nyomait találták, egyebek mellett az ukrajnai üzleti kapcsolatairól.

A médium továbbá rátalált egy kínai–ukrán gabonaexport-szándéknyilatkozatra is, amely 2018 júliusából származik.

A dokumentum szerint az ukrán energetikai cég, a Burisma kifejezte szándékát, hogy gabonát exportáljon Ukrajnából Kínába, a kínai–ukrajnai Selyemút projekt részeként. A nyilatkozatot Hunter Biden is aláírta, aki akkor a Burisma igazgatótanácsának tagja volt.

Ismerős figura bukkant fel a Twitter-akták ügyében

Matt Taibbi továbbá arra is rámutatott, hogy a Twitter főtanácsadó-helyettese, James Baker a dokumentumok alapján részt vett azokban a vitákban, amelyek arról szóltak, hogy az amerikai elnök fiának laptopján talált anyagok vajon a Twitter „feltört anyagok” irányelvének hatálya alá tartoznak-e.

Támogatom azt a következtetést, hogy több tényre van szükségünk annak megítélésére, hogy az anyagokat feltörték-e. Ebben a szakaszban azonban észszerű feltételeznünk azt, hogy lehet (feltört anyagok) voltak, ez esetben az óvatosság indokolt” – írta James Baker az egyik e-mail üzenetében.

Elon Musk ezután egy kedden közzétett Twitter-bejegyzésben közölte, James Baker „távozott” a cégtől, miután fény derült a Hunter Bidennel kapcsolatos laptopbotrány elhallgatásában játszott lehetséges szerepére.

James Baker korábban az FBI főtanácsadója volt

James Baker mielőtt a közösségi platformhoz csatlakozott, az FBI-nál szintén főtanácsadóként dolgozott, és vizsgálta az állítólagos orosz beavatkozást a 2016-os elnökválasztásba – mutatott rá a Fox News.

Michael Sussmann ügyész 2016-ban találkozott Bakerrel, aki olyan bizonyítékul szolgáló adatokat és fehér papírokat mutatott be, amelyek állítólag egy titkos kommunikációs csatornát fedtek fel a Trump-szervezet és az oroszországi székhelyű Alfa Bank között,

azonban azóta kiderült Hillary Clinton, maga hagyta jóvá a hamis információk terjesztését a médiában.

Michael Sussmannt ezután azzal vádolták meg, hogy James Bakernek azt mondta, ő bármilyen ügyfélnek nem dolgozik, ezzel szemben később viszont a Hillary Clinton akkori elnökjelölt kampánycsapatának nyújtotta be a számlát. Sussmannt végül az év elején felmentették az FBI-nak tett hamis nyilatkozat egyik vádpontja alól.

Kapcsolódó tartalom

Tovább bonyolódik a közösségi platform ügye – James Baker ugyanis a Twitter-aktákat is felülvizsgálhatta

Az aktákat nyilvánosságra hozó újságíró kedden további fejleményekről számolt be, mely során szintén az ügyön dolgozó munkatársa felfedezte, James Baker volt a felelős a Twitter-akták hétvégi kiadásáért.

A hír, mely szerint Baker vizsgálta felül a Twitter-aktákat, enyhén szólva is meglepett mindenkit, aki érintett ebben” – fogalmazott bejegyzésében Matt Taibbi, Elon Musk később pedig azt írta, Baker magyarázata a részvételére „nem volt meggyőző”.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Elon Musk (Fotó: MTI/AP/Ringo H.W. Chiu)

Ajánljuk még