logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor egyetért Macronnal a háború és az energiaválság kérdésében

„Emmanuel Macron elnöknek igaza van” – ezzel a felütéssel tett közzé egy bejegyzést Orbán Viktor a Twitteren. A kormányfő a francia elnök egyik interjújára utalt, amiben Emmanuel Macron arról beszélt, hogy az orosz–ukrán háború feszültséget eredményezett az Egyesült Államok és Európa szövetségében. A kormányfő ennek kapcsán azt írta: ha azt akarjuk, hogy az európai ipar fennmaradjon, gyorsan kell kezelnünk az európai energiaválságot – hangzott el az M1 Híradójában.

Úgy vélem, hogy az amerikai kormány és személyesen Joe Biden elnök is nagyon kötődik Európához. De ha megnézzük a mai helyzetet, akkor azt láthatjuk, hogy a korábbi kapcsolat egyensúlya felborult. Hogy miért? A válasz az energia” – mondta Emmanuel Macron francia elnök az amerikai CBS televíziónak adott interjúban.

A francia elnök ezzel egyértelműen arra utalt, hogy – az orosz energiafüggőség megszüntetése és a brüsszeli szankciók miatt – Európa az amerikai piacról kezdett energiát vásárolni, de nagyságrendekkel drágábban, mint azt korábban Oroszországtól kapta. Sőt, az amerikai vállalkozások és háztartások is olcsóbban kapják az energiahordozókat, mint Európa: hatszoros árkülönbségről van szó.

A francia elnök azt mondta: a barátok nem így viselkednek egymással. Szerinte az ukrajnai háborúban közös Európa és Amerika érdeke, de nem ugyanakkora árat fizetnek érte. Úgy fogalmazott: Európa iparának egy része megsemmisülhet a háború okozta gazdasági válságban.

Emmanuel Macron elnöknek igaza van” – írta Twitter-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök. Bejegyzésben világossá tette, hogy az ukrajnai háború ára nem egyforma az Atlanti-óceán két oldalán. Hozzátette, ha azt akarjuk, hogy az európai ipar túlélje a háborút, gyorsan kezelnünk kell az európai energiaválságot, ezért ideje újraértékelni a szankciókat.

Az európai gazdaság beleroppan a saját szankcióiba – ezt még szeptemberben mondta Orbán Viktor miniszterelnök. A kormány az első szankciós csomag bevezetése óta következetesen kiállt azok ellen, ugyanis azok nagyobb kárt okoznak Európának, mint Oroszországnak. Orbán Viktor többször is hangsúlyozta, hogy azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

Úgy látszik, hogy ez utóbbi témában is egyre több vezető európai politikus véleménye kezd változni. Macron ugyanis egy minapi interjúban azt is mondta: Vlagyimir Putyin orosz elnöknek van olyan igénye, ami megfontolandó, és tárgyalni kell vele a háború leállításáról.

Érdemes például beszélnünk a Putyin elnök által hangoztatott biztonsági aggályokról, amelyek a NATO közelségéből fakadnak. Készen kell állnunk szövetségeseink védelmére, közben ki kell találnunk, milyen garanciát kínálunk Oroszországnak” – mondta a francia elnök, aki úgy fogalmazott, arra az esetre, ha Putyin beleegyezne a tárgyalásba, a Nyugatnak át kell gondolnia, meg tudja-e adni Oroszországnak az általa követelt biztonsági garanciákat.

Ajánljuk még