logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lecseréli helikopterflottáját az amerikai hadsereg – jöhetnek az új billenőrotoros gépek?

| Szerző: hirado.hu
Az amerikai hadsereg hétfőn döntött arról, hogy a Bell V-280 Valor típusú repülőgépeket kifejlesztő Bell Textron Inc. vállalattal köt szerződést annak érdekében, hogy lecseréljék a katonaság elavult helikopterflottáját 2030-ig.

A Bell Textron Inc. vállalat a weboldalán közölte a hírt, mely szerint elnyerte az amerikai hadsereg nagy hatótávolságú támadórepülőgép (FLRAA)-programjának fejlesztési szerződését.

A vállalat továbbá kiemelte, hogy a hadsereg választása a V-280-as típusú billenőrotor technológiával rendelkező rendelkező gépre esett, mellyel az elavult, UH-60 Black Hawk típusú gépeket kivánják leváltani 2030-ra.

A billenőrotoros gépek a helikopterekhez hasonlóan képesek függőleges fel- és leszállást is végrehajtani, azonban hatalmas propellerieket forgatva úgy repülnek, mint egy merevszárnyú repülőgép, lenyűgöző sebességet elérve.

Megtisztelő számunkra, hogy az amerikai hadsereg a Bell V-280 Valor-t választotta a következő generációs támadó repülőgépének. Ezt a bizalmat egy valóban figyelemre méltó és átalakítható fegyverrendszer megépítésével kívánjuk tiszteletben tartani, amely megfelel a hadsereg küldetésének követelményeinek fogalmazott Scott C. Donnelly, a Textron vállalat ügyvezetője igazgatója.

A fejlesztéssel kapcsolatban a Mitch Snyder vezérigazgató elmondta: „Ez egy izgalmas időszak az amerikai hadsereg, a Bell és a Valor csapata számára, mivel a katonaság repülési képességeit az elkövetkező évtizedekre modernizálhatjuk. A Bell nagy múltra tekint vissza a hadsereg repülésének támogatásában, és készen állunk arra, hogy a világ legkiforrottabb, legmegbízhatóbb – ezzel szemben viszont megfizethető –, nagy teljesítményű és hatótávolságú támadó fegyverrendszerével szereljük fel a katonákat, mely megadja számukra a szükséges sebességet és hatótávolságot ahhoz, hogy versenyezhessenek és győzelmet arathassanak”.

A Zero Hegde hírportál kiemelte, a Textron nem hozta nyilvánosságra a szerződés feltételeit, azonban a Bloomberg értesülése szerint

a megállapodás értéke akár az 1,3 milliárd dollárt (kb. 513,3 milliárd forint) is elérheti, továbbá a fejlesztés várhatóan 19 hónapot vesz majd igénybe.

A hadsereg szerint a V-280 „növekedést fog biztosítani a sebesség, a hatótávolság, a terhelés és az ellenálló képesség terén, hogy leváltsa a hadsereg jelenlegi támadó- és többcélú szállítórepülőgép-flottájának egy részét”.

Douglas Bush, a hadsereg beszerzésért felelős helyettes államtitkára hétfőn a Pentagonban újságíróknak nyilatkozva elmondta, a V-280-as kiválasztása „esélyt ad arra, hogy a következő lépést tegyük meg ebben a létfontosságú programban”.

A hadsereg tisztviselői szerint, ha az összes szerződési opciót lehívják, a fejlesztés értéke akár a 7 milliárd dollárra (kb. 2764 milliárd forint) is emelkedhet, beleértve a következő generációs helikopter első, alacsony sorozatú gyártását is.

A hadsereg a V-280-as mellett egy másik repülőgépet is tesztel és értékel, ami pedig a Lockheed-Boeing csapat által épített Defiant X nevű, koaxiális, összetett rotorrendszerrel rendelkező helikopter.

A Lockheed-Boeing csoport közleményt adott ki, mely szerint a szerződés elnyeréséért folytatott harc még nem ért véget: „Továbbra is biztosak vagyunk abban, hogy a Defiant X repülőgép, amelyre az amerikai hadseregnek szüksége van ahhoz, hogy ma és a jövőben is teljesíteni tudja összetett küldetéseit. A következő lépéseinket a hadseregtől kapott visszajelzések áttekintése után fogjuk értékelni.”

Az amerikai hadseregben gyors modernizációs erőfeszítések zajlanak. A légierő múlt pénteken mutatta be a B-21 Raider következő generációs bombázót – tette hozzá a Zero Hedge.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Bell V-280 Valor.  (Fotó: Getty Images)

Ajánljuk még