logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Húsz, többségében kiskorú „felesége” volt egy szektavezérnek az Egyesült Államokban

Húsz, többségében kiskorú „felesége” volt egy szektavezérnek az Egyesült Államokban; az Arizona és Utah állam határa közelében működő vallási közösség vezetője emellett megbüntette azokat a követőit, akik nem ismerték el prófétának – áll az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által szövetségi bíróságon benyújtott periratban.

Samuel Bateman korábban az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza, közismertebb nevén a mormon egyház tagja volt, amíg ki nem lépett, hogy saját fundamentalista vallási közösséget alapítson.

Bateman férfi követői nemcsak pénzügyi támogatást biztosítottak neki, hanem felajánlották feleségeiket és gyermekeiket is, hogy Batemen házastársai legyenek

– fogalmazott az FBI írásos beadványában.

A dokumentum újabb részleteket tartalmaz azzal a nyomozással kapcsolatban, amely még augusztusban került nyilvánosságra. A vádak közt szerepel az emberrablás, valamint a Bateman három feleségével: Naomi Bistline-nal, Donnae Barlow-val és Moretta Rose Johnsonnal szemben indítandó eljárás akadályozása.

Bistline és Barlow szerdán áll bíróság elé az Arizona állam fővárosától, Phoenixtől 230 kilométerre északra fekvő Flagstaff városában. Johnson jelenleg kiadatásra vár Washington államban.

A nőket azzal vádolják, hogy elrabolták Bateman nyolc gyerekét, akiket idén helyeztek állami felügyelet alá. A gyerekeket múlt héten találták meg az Arizonától több mint 1900 kilométerre fekvő Spokane-ben, Washington államban.

Batemant még augusztusban tartóztatták le, amikor valaki gyerekkezeket látott annak az utánfutó lakókocsinak a rései között, amellyel Flagstaffben közlekedett.

A férfit óvadék ellenében elengedték, majd ismét letartóztatták szövetségi nyomozás akadályozása vádjával, amely azt vizsgálta: Bateman szállított-e gyerekeket államhatárokon keresztül szexuális tevékenység céljából.

A periratok szerint a 46 éves Bateman már korábban bűncselekményt követett el a gyerekek szexuális célú emberkereskedelmével és a többnejűséggel, de a jelenlegi vádak nem erre vonatkoznak. A többnejűség ugyanis Arizonában illegális, de Utah államban 2020-ban törölték a bűncselekmények közül.

Az FBI-nak a három nővel kapcsolatos írásos beadványa jobbára Batemanre összpontosít, aki 2019-ben prófétának kiáltotta ki magát. A férfi szerint a mormon egyház egyik korábbi vezetője, Warren Jeffs arra kérte:

terjessze ki „Isten szellemét ezekre az emberekre”.

Az FBI dokumentum részletes leírást tartalmaz azokról a szexuális tevékenységekről, amelyeket Bateman és hívei elkövettek, hogy eleget tegyenek az „Isten által megkövetelt kötelességeiknek”.

Warren Jeffs jelenleg életfogytig tartó börtönbüntetését tölti egy texasi börtönben kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények miatt. Sem az arizonai gyermekvédelmi hatóság, sem az FBI szóvivője, sem Bateman jogi képviselője, sem pedig a három vád alá helyezett nő ügyvédje nem kívánt nyilatkozni.

A többnejűség eredetileg szerepelt az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza korai hagyományai között, de a mormon egyház 1890-ben eltörölte és ma már szigorúan tiltja híveinek a poligámiát.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még