logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elutasította az amerikai bíróság a szaúdi trónörökös ellen indított pert

Elutasította helyi idő szerint kedden a szövetségi bíróság Washingtonban azt a pert, amelyet az Isztambulban meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi egykori mennyasszonya indított Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös ellen.

John Bates szövetségi bíró döntésében úgy foglalt állást, hogy vonakodik ugyan elutasítani a bírósági eljárást, de nincs más választása, mert az amerikai kormány szerint Mohamed bin Szalmán mentességet élvez.

Washington szerint a szaúdi trónörökös ellen azért nem indítható bírósági eljárás, mert Szalmán király szeptemberben miniszterelnökké nevezte ki. Az igazságügyi minisztérium novemberben úgy foglalt állást, hogy hivatalban lévő kormányfők hivataluknál fogva immunitásban részesülnek a bírósági eljárásokkal szemben az Egyesült Államokban.

A döntésre Hatice Cengiz, az újságíró egykori mennyasszonya úgy reagált, hogy „Dzsamál ma ismét meghalt”.

Dzsamál Hasogdzsi rendszeresen bírálta a szaúdi vezetést a többi között a The Washington Post című amerikai napilap hasábjain. 2018 őszén hazája isztambuli főkonzulátusára ment, hogy az esküvőjéhez szükséges papírokat beszerezze. Mennyasszonya az épület előtt várta, de Hasogdzsi soha többé nem került elő. A török hatóságok szerint egy szaúdi halálbrigád megölte, holttestét pedig feldarabolták; sosem került elő.

Az amerikai hírszerzés szerint az akcióra a szaúdi trónörökös adott utasítást. Mohamed bin Szalmán tagadja, hogy ő rendelte el a gyilkosságot. Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház szerint legutóbbi szaúd-arábiai látogatásán közölte a koronaherceggel, hogy őt tartja felelősnek az újságíró haláláért.

Ajánljuk még