logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ukrajna áram nélkül: sötétség délben

| Szerző: hirado.hu
Az ukrán fővárost körülvevő régió mintegy fele áram nélkül marad a következő napokban azt követően, hogy az országot ért hétfői orosz rakétatámadások országszerte súlyos áramkimaradásokat okoztak. Az összes vízszivattyú-állomás és tartalékvezeték elvesztette az áramellátást a több mint kétmilliós lakosságú Odessza megyében, a vízellátás is szünetel.

Számos ukrajnai régióban rendkívüli áramszünetre lesz szükség – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt követően, hogy a hétfőn kilőtt 70 orosz rakéta, melyből az ukrán légvédelem mintegy 10-et megsemmisített, az ország működése szempontjából kritikus infrastruktúrákat érintett, tett használhatatlanná. „Mindent megteszünk a stabilitás helyreállítása érdekében” – mondta Zelenszkij hétfőn, a késő esti órákban közzétett videóbeszédében.

Kétmillió ember víz nélkül

A DTEK-nak, Ukrajna legnagyobb magán-energiaszolgáltatójának le kellett választania egy létesítményt az elektromos hálózatról a tegnapi támadások okozta károk miatt. A szolgáltató közölte, hogy a létesítmény az elmúlt két hónapban 17 alkalommal volt támadás célpontja – adta hírül a Sky News. Volodimir Kudrickij, az Ukrenergo országos áramhálózat-üzemeltető vezetője az ukrán televíziónak úgy fogalmazott: egy-két napra van szükség ahhoz, hogy helyreálljon a normális energiaellátás.

Kapcsolódó tartalom

Eközben az összes vízszivattyú-állomás és tartalékvezeték elvesztette az áramellátást a Fekete-tenger közelében, az odesszai területen, ahol

emiatt a vízellátás is leállt. Odessza megye Ukrajna legnagyobb régiója, népessége 2,36 millió fő.

Az ukrán fennhatóság alatt álló Donyecki terület Kramatorszk városában 370 lakóház maradt fűtés nélkül az áramkimaradások miatt – fogalmazott a város polgármestere.

Pusztítás energetikai szakértelemmel?

Kapcsolódó tartalom

Mindeközben Ukrajna azon dolgozik, hogy helyreállítsa az áramellátást, miután Oroszország rakétacsapásainak legújabb hulláma hétfőn áramkimaradásokat okozott az egész országban, miközben téli fagy állt be, és a hőmérséklet csökken – közölte az AFP.

A The Guardian című brit lap online kiadása az Ukrenergo ukrán energetikai cég vezetőjét idézi, aki szerint energetikai szakértőkkel, mérnökökkel konzultálhatott az orosz hadvezetés – legalábbis erre utal a rakéták becsapódása. Volodimir Kudrickij egy ukrán hírműsorban elmondta:

az oroszok célja az lehetett, hogy minél nagyobb kárt okozzanak egy olyan időszakban, amikor az ország épp a rekordhidegek időszakába lép.

Az AFP rámutat: az orosz rakétatámadások az egész országban súlyos energiaellátási problémákat okoznak a keményebb tél küszöbén.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Kijev, 2022. december 6. Óvóhelyként használnak egy metróállomást kijeviek egy országos légiriadó idején (Fotó: MTI/AP/Andrij Kravcsenko)

Ajánljuk még