logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kína és Oroszország felbátorodott az USA katasztrofális afganisztáni kivonulása után

| Szerző: hirado.hu
Az amerikai védelmi minisztérium éves jelentése elismerte, hogy az amerikai csapatok 2021-es afganisztáni kivonulása stratégiai és diplomáciai károkat okozott az Egyesült Államoknak. Az elemzésből kiolvasható következmények egyike, hogy az USA riválisai hasznot húztak az elhibázott döntésből: Kína mindent eszközt megragadott, hogy a katasztrofális afganisztáni kivonulást hangsúlyozva rombolja az Egyesült Államok és szövetségesei kapcsolatát, Oroszország pedig katonai lehetőséget látott a NATO-ban keletkezett repedésekben. Az Egyesült Államokat ért hátrányon túl Afganisztán járt a legrosszabbul, ahol a tálib rezsim uralkodása mellett a nemzetközi gazdasági elszigetelődés egyik következményeként a lakosság éhezik.

Az Egyesült Államok 2021-es katasztrofális kivonulása Afganisztánból aláásta Amerika külpolitikáját és megítélését a szövetségesek szemében – írta a Fox News amerikai hírportál az amerikai védelmi minisztérium éves beszámolója alapján.

A védelmi tárca elismerte, hogy Kína hasznot húzott az amerikai blamából és számos diplomáciai eszközt felhasznált, hogy erodálja az USA és partnerei kapcsolatát.

A Fox News szerint az nem lehet vita tárgya, hogy húsz év után az Egyesült Államoknak haza kellett hívni a csapatait, azonban „nehéz szerencsétlenebb módot elképzelni annál, ahogyan megvalósították azt”. Mint írták, hihetetlennek tűnhet, de Biden elnök rendkívül sikeresnek nyilvánította az afganisztáni kivonulást. Azonban a lap szerint érthető, hogy a sokkoló kivitelezésű kivonulás felbátorította az USA rosszakaróit.

Oroszország felbátorodott

A Fox News rámutatott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök mindössze öt hónappal az afganisztáni kivonulást követően indította meg az orosz hadsereg Ukrajna elleni invázióját.

Tod Wolters, az USA európai parancsnokságának akkori vezetője áprilisban elismerte, hogy az orosz invázió valószínűleg egy arra tett kísérlet, hogy kihasználja azokat a repedéseket, amelyek az afganisztáni kivonulás után keletkeztek a NATO-ban.

A védelmi minisztérium jelentésére visszatérve a cikk azt írta, hogy az afganisztáni kivonulás meggyengítette az Egyesült Államok nemzetbiztonságát, és egyúttal felbátorította Kínát, a nagyhatalom legfőbb riválisát.

A jelentés megfogalmazása szerint „Kína a legtöbb következménnyel és szisztematikus kihívással állítja szembe az Egyesült Államok nemzetbiztonságát, valamint a szabad és nyitott nemzetközi világot”.

Politikai marketingfogás volt a kivonulás

A Fox News szerint az afganisztáni kivonulást nem a katonai szükségszerűség indokolta. Mint írták, a Biden-adminisztráció PR-lehetőséget látott a 2001. szeptember 11-i terroresemények évfordulójában, hogy akkor jelentse be az afganisztáni háború lezárását és az amerikai csapatok hazahívását. Ennek következtében a hadsereget egy tragikus következményekkel járó, felgyorsult folyamatba kényszerítették.

A portál szerint az USA rosszakarói elégedetten figyelték az elhibázott kísérletet, és évtizedekbe telhet, mire Amerika is megérti döntésének stratégiai hatását.

Afganisztánban humanitárius válság van

November végén a brit BBC számolt be az Afganisztánban uralkodó humanitárius válságról. Az Egyesült Államok és szövetségeseinek 2021-es kivonulását követően az iszlamista tálibok vették át a hatalmat, ám az új de facto kormányt nem ismerte el a nemzetközi közösség. Ahogy a BBC emlékeztetett, az országba áramló külföldi pénzeszközök befagyasztása után az ország gazdasága összeomlott. „A férfiak a legtöbb napon nem dolgoztak. Azon a ritka napon, amikor munkát találnak, nagyjából 100 afghanit keresnek, vagyis valamivel több mint egy dollárt.”

A riport kiemelte, hogy az emberek kénytelenek szélsőséges lépéseket tenni, hogy megmentsék családjukat az éhezéstől. Egyesek a szervkereskedők áldozataivá válnak, mások gyógyszerrel csillapítják gyermekeik éhségérzetét. A lányok és nők jogai a tálib kormányzás óta szinte teljesen megszűntek, így nem meglepő, hogy sok esetben szimpla árucikként adják el őket.

Kiemelt kép: Iszlamista tálib géppuskások Kandahárban 2021. szeptember 1-jén. Az iszlamista tálibok augusztusban foglalták el Afganisztán legnagyobb részét, miután az Egyesült Államok vezette NATO-erők kivonultak az országból, az utolsó amerikai katona augusztus 31-én távozott (Fotó: MTI/EPA)

Ajánljuk még