logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ellátási gondokat okoz Brüsszel olajembargója és olajársapkája

Ellátási gondokat és áremelkedéseket okoz Európában Brüsszel döntése az ársapkáról és az olajembargóról a szakértők szerint. A két brüsszeli döntés alól Magyarország mentességet kapott ugyan, vagyis ide továbbra is szállítható nyersolaj Oroszországból, azonban a lépések drasztikus hatásai ide is begyűrűznek, ami az ellátásban is meglátszik. Oroszországot kevésbé érintik az intézkedések, az európai gazdaság recessziója ugyanakkor tovább mélyülhet – számolt be róla az M1 Híradó.

Nagyon, nagyon veszélyes az olajellátás” – fogalmazott Tóth Máté energiajogász a hétfőn életbe lépett olajársapka és olajembargó kapcsán. A szakértő kiemelte, a két intézkedés jelentősen megnöveli az árakat, és már most is ellátási gondokat okoz, továbbá úgy véli:

„a brüsszeli szankciók csak Európának okoznak gondot, Oroszországnak nem”.

Tóth Máté arra is felhívta a figyelmet, hogy „egyelőre Európa kizárólag ellátási gondokkal és emelkedő árszínvonallal találta szembe magát, köszönhetően a szankcióknak. A másik oldalon nem látunk ilyen problémát. A Gazprom rekordnyereséget fizetett, új ellátási láncok szövődtek, és azt látjuk, hogy az orosz olaj ára nagyjából ott van, ahol az ársapkával most meg kívánták fogni. Ez alapján teljesen eredménytelennek látszik a dolog”.

Ráadásul Európa még csak ezután fogja igazán megérezni a szankciók okozta negatív következményeket, ami leginkább a gazdasági recesszió elmélyülésében érhető majd tetten.

Kapcsolódó tartalom

Nagyon nehéz meghatározni, hogy honnan lehet pótolni a kieső mennyiségeket

A Klímapolitikai Intézet igazgatója, Litkei Máté szerint bár hétfő óta életbe lépett az olajembargó, azt azonban még senki sem tudja az Európai Unióban, hogy honnan pótolják az orosz nyersanyagot, ami ráadásul nem kevés, hiszen napi több millió hordóról van szó. A szakértő hangsúlyozta továbbá, hogy

az olaj pótlása már csak azért is kérdéses, mert a legnagyobb olajkitermelő országok vasárnap úgy döntöttek, hogy nem bővítik olajkitermelésüket. Egy viszont biztos, Oroszország felkészült a brüsszeli intézkedésekre

– tette hozzá, valamint kiemelte: az olaj „nagy részét azoknak a mennyiségeknek, amelyek az európai piacról estek ki, azokat át tudták csoportosítani jórészt India, Kína és Törökország irányába. Oroszország most egy árnyékflottát kezdett el építeni jó részt régebbi olajszállító hajókból, amelyekkel gyakorlatilag meg tudják kerülni a most megszavazott olajársapka-intézkedést, hiszen ez arra vonatkozik, hogy európai cégek ne szállíthassanak harmadik országba ilyen olajtermékeket. Oroszország ezt megpróbálja saját flottával megoldani, illetve egy saját biztosítási hálózatot is épít”.

Az már most egy nappal az olajársapka életbeléptetése óta látszik, hogy ez egy sikertelen intézkedés, hiszen az oroszok most majdnem annyiért adják a nyersanyagot a világpiacon, mint amennyiben maximálták az olaj beszerzési árát, azaz 60 dollárban. Ehhez képest a nyugati, azaz a Brent típusú olaj 80–90 dollár között mozog.

Jövőre ráadásul még nehezebb helyzet elé néz az európai közösség, ezen belül is Magyarország, Szlovákia és Csehország, hiszen február 5-én életbe lép a finomított termékek vásárlásának tilalma is, ami azt jelenti, hogy az orosz olajból készített terméket – praktikusan benzint és kőolajat –, nem lehet majd értékesíteni Európában.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: hirdo.hu)

Ajánljuk még