logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A korábbi álhírekkel ellentétben nem Magyarország zsarolja az uniót

A cseh uniós elnökség friss közleménye alapján úgy tűnik, hogy a korábbi álhírekkel ellentétben nem Magyarország zsarolja az uniót az Ukrajnának nyújtandó segély megvétózásával, hanem épp Brüsszel akarja egy kalap alatt kezelni a magyar helyreállítási terv, a közös hitelfelvétel és a globális minimumadó ügyét.

„Egy csomagban kezeljük a magyar helyreállítási terv, az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós pénzügyi támogatás és a globális minimumadó ügyét: ha egy kérdésben nincs megállapodás, a többiben sincs” – jelentette ki Zbynek Stanjura cseh pénzügyminiszter, aki egyben az EU soros cseh elnökségét is képviseli. A politikus az uniós tagállamok pénzügyi és gazdasági minisztereinek (Ecofin) találkozóját követően nyilatkozott a sajtónak. Ez volt az a megbeszélés, ami után az ellenzéki sajtón végigfutott az az álhír mely szerint Magyarország megvétózta az ukrán segélyt.

A tanácskozáson Magyarországot képviselő Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán reagált a 444 írására kiemelve, hogy az ukrán segély ügyét levette napirendjéről az ECOFIN, ezért nem is szavazhattak róla. „Amiről döntöttünk, az a költségvetési rendelet módosítása volt, ahol a javaslat arról szólt: milyen formában vegyen fel az EU hitelt?” – tette hozzá Varga.

Kapcsolódó tartalom

Később Orbán Viktor angol nyelvű Twitter üzenetben álhírnek nevezte a vétóról szóló tudósításokat. „Magyarország kész pénzügyi segítséget nyújtani Ukrajnának, kétoldalú alapon. Nincs vétó, nincs zsarolás” – írta a kormányfő. „Az igaz, hogy meg akarjuk győzni az EU-tagállamokat arról, hogy a közös uniós adósság nem megoldás. Ha továbbra is az adósságközösség felé vezető úton haladunk, nem leszünk képesek visszafordulni” – tette hozzá a miniszterelnök.

Kapcsolódó tartalom

Bár Zbynek Stanjura hangsúlyozta, hogy a cseh elnökség elkötelezett a kompromisszum megtalálása mellett, kijelentései azért meglepőek, mert azt is mondta, hogy

„Ukrajnának sürgősen szüksége van a támogatásra, és a forrásoknak el kell jutnia az országba, akár 26 vagy 27 uniós tagállam hozzájárulásával.”

Eszerint tehát Ukrajnának gyorsan kellene a pénz, ebben az esetben viszont nehezen érthető, hogy miért kell ezt a kérdést összekapcsolni két másik, önmagában is nagy horderejű üggyel.

Az MTI-nek nyilatkozva Varga Mihály is veszélyes precedensnek nevezte, hogy a hazánknak járó uniós források kifizetését azoktól teljesen független ügyekhez rendeljék. A pénzügyminiszter szerint több uniós tagállam a magyar helyreállítási terv jóváhagyását ahhoz kötné, hogy a magyar kormány különböző más kérdésekben változtassa meg az álláspontját.

Varga szavai arra utalnak, hogy az egymástól független ügyek összekapcsolása miatt elhúzódhat az ukrán támogatás ügye, ráadásul a cseh elnökség felkérte az Európai Bizottságot, hogy adjon ki egy frissített értékelést, amely lefedi a magyar kormány legutóbbi jogalkotási előrelépéseit is.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke kedden arról beszélt, hogy a pénzügyminiszterektől megkapta az értékelés elkészítésére vonatkozó felkérést. „Az idő sürget, a magyar nyelvű jogszabályok mennyisége miatt nehéz lesz néhány nap alatt új értékelést adni, de a Bizottság konstruktívan vesz részt a munkában, és megtesszük, amit tudunk” – mondta.

Ajánljuk még